Най-добри практики за линк билдинг

Обратните връзки са еднопосочни хипервръзки, водещи от един уебсайт към друг с основна цел подобряване на видимостта в търсачките и повишаване на органичните класации. Google и други търсачки считат линковете за гласове за вашия уебсайт. Въпреки че Google прави чести промени в алгоритъма, качествените линкове остават ключов фактор за класиране.

В тази статия ще преминем през стъпките на успешен работен процес за линк билдинг, като започнем от извършване на одит на бек линк профил и проучване на конкурентите до най-добрите инструменти и стратегии за линк билдинг.

1. Одит на бек линк профил

Първо, трябва да извършите одит на бек линк профила по простата причина, че ви позволява да проверите дали сайтът е в добра форма, преди да започнете да работите по него. Това означава да се уверите, че няма спам линкове, които биха могли да възпрепятстват бъдещи усилия за SEO оптимизация. 

Друга причина, по-важна от риска – има възможност! Когато погледнете добре линковете на вашия сайт, бързо разбирате колко мощен е един добър бек линк профил. Ще видите къде можете да получите повече връзки с висока стойност, които ще подобрят ефективността и класирането на вашия сайт.

Процес стъпка по стъпка

1. Получаването на представа за стратегиите за обратна връзка на вашите конкуренти, преди да започнете вашия одит, е от решаващо значение, за да разберете къде се намирате. Най-малкото можете да стартирате бърз анализ на Ahrefs за всеки от вашите конкуренти, за да видите техния DR, препращащи домейни, типове връзки, история на обратните връзки и колко обратни връзки имат.

Проверете какъв вид котвен текст използват вашите конкуренти, за да видите дали някоя от техните тактики си струва да се отбележи.

По този начин вие получавате ценна информация за вашите конкуренти, която можете да използвате като еталон, за да разберете бек лик профила на вашия собствен сайт. Въоръжени с тази информация, вече сте готови да се задълбочите в проверката на вашия бек линк профил.

2. Проверете бек линк профила си. Най-лесният начин да го направите е да използвате Ahrefs Backlink Profile Overview (или подобни инструменти, предлагани от Moz, SEMRush или Monitor Backlinks), за да видите общия брой обратни връзки към вашия сайт, техния DR и anchor текст.

3. Анализирайте линковете си. След това можете или да ги проверите ръчно (което ще бъде болезнено, ако има много връзки), или като използвате Ahrefs. Ще бъде по-лесно да се анализират обратните връзки, ако се експортират от Ahrefs като CSV файл.

  • Експортирайте всичките си живи, счупени и изгубени линкове към електронни таблици на Google и ги сортирайте по DR
  • Проверете връзки, които имат DR под 30
  • Потърсете всякакви несъответствия във вашите обратни връзки – огромни спадове, голямо покачване на обратните връзки, тъй като това може да означава, че сте получили алгоритмично наказание от Google (въпреки че големите спадове в органичния трафик не винаги означават наказание, определено е нещо, което си струва да се разгледа ). 

4. Направете план за коригиране и подобряване на вашия бек линк профил. Можем да разделим това на няколко важни действия, които може да се отнасят за вас:

  • Премахване на лоши връзки чрез файл за отказване. Ако сте забелязали всичките си лоши обратни връзки, можете да преминете през доста прост процес, за да ги премахнете и да възстановите бек линк профила си. Първо, трябва да намерите всичките си лоши линкове, особено линкове от спам сайтове, платени връзки и връзки от наказани сайтове. Второ, трябва да поискате тези връзки да бъдат премахнати, като се свържете със собственика на сайта или отхвърлите връзки.
  • Коригиране на мъртви линкове. Ако обратна връзка е от целева страница, която вече не съществува, трябва да се откажете от тази връзка или да създадете пренасочване 301 към съществуваща целева страница.
  • Подобряване на вашия DR. Въпреки че възстановяването от наказания за връзки и коригирането на мъртви обратни връзки не отнема твърде много време, подобряването на вашия DR е дългосрочна стратегия. След първия одит ще имате известна представа за работещите връзки и обща представа за това какво работи за вашите конкуренти. Направете си наум (или действителна) бележка, за да проучите тези възможности по-късно.

Обратна връзка „пролетно почистване“

Преди да започнете, решете дали е необходимо и го изпълнете само ако имате значителен брой спам, изкуствени или нискокачествени връзки, сочещи към вашия сайт, които вероятно ще причинят ръчно наказание или вече са го причинили.

Създайте списък с връзки, които да отхвърлите, съставете своя списък със страници или домейни, които да отхвърлите, в текстов файл и качете файла за отказ в GSC.

Празнина в обратната връзка

Разликата в обратната връзка е разликата в броя на препращащите домейни, които имате спрямо тези, които вашата конкуренция вече е придобила. За да изчислите празнината, фокусът ви трябва да бъде върху броя на значимите връзки.

Най-лесният начин да получите това число е като оцените DR на всеки препращащ домейн. Можете да го направите чрез отчета за препращащи домейни на Ahrefs, който ви показва броя на всички препращащи домейни. 

След като имате списък с уебсайтове и техните DR, трябва да експортирате резултатите и да видите колко връзки са от уебсайтове с най-високо качество (DR > 70), средно качество (DR ≥ 30) и ниско качество (DR < 30). 

2. Изследване на обратни връзки

Стъпка 1: Използвайте анализ на пропуските в обратната връзка. Тъй като вече познавате вашите най-високопоставени конкуренти, използвайте ги като ваши казуси.

Стъпка 2: Експортирайте вашите конкурентни линкове. Много връзки няма да си заслужават преследването, като например нискокачествени или такива от чуждоезични страници. Филтрирайте ги.

Стъпка 3: Намерете репликируеми връзки. Погледнете контекста на връзката, за да разберете защо е била дадена (погледнете колоните „препращаща страница“ и „котва и обратна връзка“ за това) и след това разберете дали размяната или добавянето на вашата връзка ще добави стойност към страницата за свързване .

3. Линк билдинг

В контекста на действителното линк билдинг, нека обсъдим:

  • Репликируеми връзки
  • Списъци/Социални отметки
  • Писане на публикации за гости
  • Подкасти
  • Споменавания на марката
  • HARO

Репликируеми връзки

Това е добра възможност, ако имате нещо уникално, с което да замените предишната връзка. Говорихте ли за нещо, което вашият конкурент не каза? Предложихте ли уникална гледна точка? Имате ли по-актуална статистика за същото нещо във вашата статия? Напиши този имейл.

Други потенциални причини да се върнете към обмисляне: ако графиката, която са вградили, може да се нуждае от надстройка, предложете вашата; ако сте намерили повредена връзка от вашите конкуренти, свържете се. Искате ли да купите връзки? Вероятно не е най-добрата идея!

Списъци/Социални отметки

Вредни ли са линковете от обяви/директории? Не и ако е направено правилно. Те могат да ви помогнат да създадете разнообразен бек линк профил, да осигурят местни възможности за SEO, да помогнат за изграждането на доверието на вашия уебсайт и DA, както и да помогнат за разпознаването на марката и да изпратят трафик от препоръчани потребители към вашия сайт. 

Да не говорим, че са евтини за изграждане! В сравнение с други тактики за линк билдинг, обратните връзки от обяви са ефективни и лесни за получаване – просто намерете директория и изпратете информацията си.

Писане на публикации на гости

Обикновено има три основни цели за блогване на гости:

  • Позициониране като авторитет и добре познато име в индустрията
  • Връщане на експозиция (трафик) към вашия уебсайт
  • Изграждане на линкове към вашия уебсайт 

Търсете:

  • Съдържание, което е фокусирано върху вашата ниша/отрасъл
  • Блог с ангажирана читателска аудитория (публикациите са споделяни в социалните мрежи и са коментирани)
  • Собственик на блог, който е активен в социалните медии (така че знаете, че те ще популяризират вашата работа на своя сайт)

Подкасти

Първо, обмислете възможността да бъдете гост-лектор, за да достигнете и популяризирате съдържанието си пред чисто нови, големи аудитории, да изградите доверие, авторитет и да създадете мощни контекстуални връзки.

Или предлагайте спонсорство – за разлика от платените обратни връзки, около това няма социална стигма. В резултат на това получавате обратна връзка от ниша/свързан с индустрията уебсайт с висока DR.

Несвързани споменавания на марки

Стъпка 1: Намерете несвързани споменавания на марки. Настройте известия за Ahrefs, TalkWalker, Google Alerts, сортирайте споменаванията.

Стъпка 2: Намерете информация за връзка. Идеалният контакт би бил уеб администраторът на сайт, особено ако в статията има външни връзки, но по някаква причина нито една не води към вашата.

Стъпка 3: Протегнете ръка. Намерете причина, поради която уеб администраторът би бил от полза да отдели време и усилия, за да вмъкне връзка към вашия уебсайт.

HARO – свържете се с медиите

​​С HARO (Help a Reporter Out) е възможно да получите висококачествени линкове от домейни, към които обикновено нямате шанс да се свържете. HARO изпраща ежедневно имейл с всички изходни теми, които се нуждаят от експерти, така че всичко, което трябва да направите, е да намерите тема, която отговаря на вашия бизнес, да отговорите на въпросите, зададени в описанието, възможно най-подробно и да направите представяне.

Нуждаете се от помощ при изграждането на специфични за индустрията обратни връзки, за да подсилите уебсайта си? Ние от Linkovete Net сме тук, за да ви помогнем да осигурите превъзходство в SEO и да увеличите приходите от органичен трафик .

admin