Ето защо е толкова важно да правим проверка на винетката си

Винетките са част от инициативата за финансиране поддръжката на пътно-транспортната мрежа на Републиката, като таксите от тях отиват директно във фонда на АПИ. За това и в началото на 2019та година системата за таксуване бе модернизирана и всичко се прехвърли в дигиталния свят, което значително улесни процеса както за потребители така и за властта.

Лесна проверка на винетки с таблет или телефон

От голямо значение за всички участници в тази система е лекотата, с която тя може да се използва, понеже така се улеснява целият процес за властта и потребителите. Всички помним старата система със стикерите, при която проверката от страна на властите за валидността бе възможна само при физическо спиране по време на движение.

След дигитализацията, проверките станаха автоматични, като всеки шофьор в страната има възможността електронно да закупи своят пропуск за пътищата. След покупка системата автоматично възприема информацията и я отразява без значение кой ден от седмицата е, дали е почивен ден или празник.

Мрежата от пътни камери заснемат номера на колата, което се сравнява с базата данни на системата, без да има нужда от спиране от движение. Така не само се олекотява работата на властта, но и прави събирането на такси за движение доста по-ефикасно, с повече от 25% ръст от въвеждането на електронните винетки.

Как да се прави проверяват на винетки от потребител

Системата на BG Toll, поддържана от АПИ (Агенция Пътна Инфраструктура), автоматично отчита сравнявайки регистрационният номер на колата с базата данни. Новите винетки се регистрират към информацията на колата, та начина да проверите дали вашата винетка е валидна е като използвате онлайн портал като Vinetki.bg.

Проверката е лесна и става след въвеждане на следната информация:

  • Произход и държава, в която колата е регистрирана
  • Регистрационен номер на колата

Проверката става за секунди и ви позволява да избегнете неприятни случки, в които разбирате, че вашата кола се движи без валидно заплатена такса. Тъй като пътните камери отчита мигновено, при отчетена липса на винетна такса, вие ще получите фиш по електронен път – не допускайте това да се случи, проверете своята изрядност по лесен начин с Vinetki.bg.

Какво се прави ако винетката е изтекла?

Закупуването на винетка също може да се случи през портала, като процеса е улеснен и ви позволява закупуването за минути, дори ако сте на път. Разумно е да проверите валидността чрез опцията проверка на валидност след закупуването на винетката, в случай, че системата не е отчела правилно.

Не са рядкост случаите, в които водачи на МПС с току-що закупени винетки откриват, че е станало грешка при въвеждане и получават глоба – проверката е лесна и предотвратява неприятности.

Dob4o

Подробна информация как може да купувате от китайския Aliexpress с намаления и промоции. Безплатна информация за Колактив 3 на Аквасорс, който се предлага в сайта kolastra.eu.