Проблем ли е български деца да празнуват Хелоуин

С наближаването на Хелоуин дебатът дали българските  деца трябва да го празнуват отново е на дневен ред. Разбира се, по този въпрос няма единно мнение. Много от по-възрастните хора не разбират манията по Хелоуин и определят празнуването на католическия празник като ненужно.

От друга страна днешните деца растат със съзнанието, че Хелоуин е част от календара на българските празници, което малко или много вече е така. Това е резултат от традициите на самия празник, които децата намират за интересни, а не от заменянето на български празници и чужди.

Защо българските деца празнуват Хелоуин

Можем да кажем, че Хелоуин е третият най-вълнуващ празник в живота на едно дете след Коледа и рождения му ден. С настъпването на октомври месец и есента, децата започват да мислят как да се преобразят за Хелоуин. Благодарение на този ден малчуганите стават по-социални и сплотени. Те се събират и обикалят къщите на групи, а след това си делят събраните бонбони.

Точно това е и другата главна причина, защо Хелоуин е толкова любим на децата. Всички знаем как родителите ни са ограничавали приема на сладкиши и бонбони като сме били малки. В този ден дори те нямат контрол над броя лакомства, които децата изяждат. Невъзможно е децата да не заобичат този колоритен и пълен със сладки изкушения празник.

Има ли пренебрегване на българските празници

Това, че български деца празнуват Хелоуин не означава, че не познават или пренебрегват българските празници. Позволявайки на малчуганите да познават други култури и традиции ги прави по-отворени и любопитни към света.

Не е правилно да обвиняваме или забраняваме интереса на децата към един толкова колоритен празник като Хелоуин. Отговорността на родителите е да обяснят на децата си от къде произлиза този празник и какъв е българския еквивалент. Тук е важно да отбележим, че българските традиции също може да са много интересни на децата, ако са поднесени по любопитен за тях начин.

Как да реагираме ако детето ни иска да празнува Хелоуин

Дори и да искаме няма как да контролираме дали децата ни ще празнуват Хелоуин или не. Темата за Деня на Вси Свети е засегната в много филми, включително и детски. По повод на празника се организират много партита за малки и големи. Знаем как се влияят децата от средата и връстниците си.

Дори родителите да не се маскират за Хелоуин, то те имат сложната задача да измислят оригинален костюм за децата си. В онлaйн магазина Dara.bg има широко разнообразие от интересни и бюджетни костюми.

Dob4o

Подробна информация как може да купувате от китайския Aliexpress с намаления и промоции. Безплатна информация за Колактив 3 на Аквасорс, който се предлага в сайта kolastra.eu.