Ленено масло или рибено масло да предпочетем като източник на омега-3 мазнини?

В момента пазара ни предлага основно две възможности за избор: Рибено масло или Ленено масло (включително възможна е употреба и на ленено семе).

Кога е по-добре да изберем рибено масло?

Рибеното масло е по-подходящо, когато имате нужда от възможно най-бързо понижение на нивото на триглицеридите в кръвта, тъй като мастните киселини, получени от рибеното масло (DHA – докозахексаенова и ЕПК – ейкозапентаенова) се усвояват почти мигновено. Лененото масло също се преобразува в организма на същите мастни киселини, но това може да отнеме време до няколко седмици, и нивото на DHA е значително по-ниско, отколкото при прием на рибено масло.

Ленено масло – какво знаем за него? 

Лененото масло има няколко чисто практическите предимства:

  • много по-лесно да се купи висококачествено ленено масло, отколкото да се избира между огромен брой некачествени таблетки
  • лененото масло не предизвиква странични ефекти при заболявания, свързани със стомаха
  • ленено масло е продукт с относително ниска цена и достъпно за хора с ограничен бюджет.  

Един пример. Ако имате наследствен, хроничен панкреатит (възпаление на панкреаса), то приемането на рибено масло провокира обостряне на заболяването. Трудно е да се намери пълна и достоверна информация за продуктите, съдържащи се рибеното масло. През молекулярна диференциация преминават не всички добавки, а именно в този процес се отделят вредните мазнини.

4 много важни факта, които трябва да знаете, когато приемате омега-3 мастни киселини от ленено масло или рибено масло.

  • Рибеното масло намалява съсирването на кръвта и е налице презумпцията, че приема на рибно масло може да удължи кървенето при наранявания. Въпреки, че резултатите от някои изследвания опровергават този факт, приема на рибено масло преди операция не е за препоръчване.
  • мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, са много лесно разградими (както в капсулата, така и в тялото), и за да ги предпазим от окисляване трябва да приемаме витамин Е.
  • Лененото масло се разгражда под въздействие на топлина и светлина. Уверете се, че купувате масло, което е в тъмна бутилка, защитено от влиянието на светлината и не го използвайте за готвене (с изключение за подправяне на салати и в студени ястия).
  • рибено масло и ленено масло могат да се приемат едновременно.

Източник: https://fitholic.bg/

Alex Georgiev