10 полезни въздействия на чесъна, за които не сте предполагали

Чесънът е продукт известен с натрапчива миризма и доста полезно действие. Освен че гони злите духове и сили, има редици медицински ползи, които влияят благоприятно на тялото.

 

Изненадани или не, чесънът е една от най-полезните подправки. Ако изключим силната миризма, той би бил перфектната съставка за всяко ястие. Нека не губим повече време и разберем кои са ползите от чесъна, за които не знаем.

 

  1. Според проучвания, чесънът влияе благоприятно на детето, докато е в утробата на майката. Затова майки хапвайте си по-често чесън.

 

  1. Чесънът подсилва имунната система и помага на организма да се бори с нарушителите. Той помага при кашлица, бронхит, настинки и други болести. Употребата му се препоръчва особено през зимата, когато вирусите са най-коварни и най-опасни. Ако страдате от пролетни алергии, чесънът ще помогне с тяхното неприятно въздействие.

 

  1. При заболявания на щитовидната жлеза, чесънът е отличен лечител. Богат е на йод и само с една скилитка чесън си набавяте необходимата доза от този минерал.

 

  1. Чесънът е изключително богат на витамин C, който се използва при лечението на скорбут. В допълнение с това витаминът помага на укрепването на имунитета, за който разбрахме, че чесънът е изключително полезен.

 

  1. Чесънът се препоръчва и на хора, които страдат от импотентност. Той въздейства благоприятно и затова се включва към хранителния режим на болните.

 

  1. Перфектният съюзник в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Почиства стените на кръвоносните съдове от натрупалата се плака. Чесънът е и основният продукт, който се използва в борбата с LDL (липопротеини с ниска плътност).

 

  1. Ако страдате от гъбични или бактериални вагинални инфекции, чесънът задължително трябва да присъства в менюто ви. При неговото стриване се образува вещество наречено алицин, което се счита за естествен антибиотик. След като се нанесе върху тялото, той си взаимодейства химически и образува сероводород. Сероводородът се бори с токсичните химични реакции, протичащи в нашето тяло. Това е и причината, поради която това вещество се използва при отравяне.

 

  1. Друг витамин, на който е богат чесънът, е витамин В6. Той помага при образуването на нови клетки и отново помага в укрепването на имунната система. Освен това този витамин оказва сериозно влияние върху настроението на човека. Така че е добър помощник, ако страдате от депресия или друг вид душевно разстройство.

 

  1. Чесънът нормализира нивата на кръвната захар в кръвта, което го прави ефективно средство в борбата с диабет.

 

  1. Последното действие на чесъна е срещу борбата с туморните образувания и по-специално при рак на стомаха, дебелото черво, на простатата, на гърдата и на пикочния мехур. Лечението с чесън значително намалява образуванията в организма и пречи на тяхното разпространение.

Е, ако досега не сте били привърженици на чесъна, то е време да го добавите към менюто си. И не си притеснявайте от аромата, след като си измиете зъбите и използвате дъвка няма да има и спомен от уханието на чесън. Единственото, което ще остане е благоприятното въздействие върху организма.

Виж още: преса за чесън

Alex Georgiev