UX и UI: Наистина ли имам нужда и от двете?

UI и UX често могат да бъдат объркани един с друг или дори използвани взаимозаменяемо от фирми, дизайнери и разработчици.

Въпреки това, докато и двете са ключови за изграждането на успешни, лесни за използване и привлекателни приложения, уебсайтове и софтуер, UI и UX са две много различни неща.

Разбихме какво точно правят UX и UI дизайнерите и защо двамата трябва да работят в тандем, за да създават страхотни продукти за клиентите.

Какво е UX?

UX означава User eXperience. Това е холистичен термин за описание на по-техническата и аналитична страна на продукта. Това е частта зад кулисите на уебсайт или приложение, която гарантира, че всичко функционира и се държи правилно и по най-лесния начин.

UX дизайнерът провежда задълбочени пазарни проучвания за потенциалните потребители и какво искат от даден продукт, независимо дали това е приложение или онлайн платформа. Те произвеждат основното оформление и структура на продукт и прототипи, които след това се предават на дизайнерите на потребителския интерфейс.

UX е свързан с създаването на лесно и безпроблемно изживяване за клиентите, така че те да искат да се върнат на уебсайта ви или да използват продукта ви отново и отново.  

Какво е UI?

От друга страна, потребителският интерфейс е съкращение от потребителски интерфейс. Това е частта, с която директно взаимодействате на уебсайт или приложение; начина, по който изглежда, усеща се и дори звучи.

Дизайнерите на UI вземат информацията, начертана в прототипите, и я използват, за да създадат атрактивни визуализации, които безпроблемно водят потребителите през уебсайта или продукта.

Накратко, привлекателният потребителски интерфейс гарантира, че вашата аудитория действително иска да навигира през уебсайта ви, докато качественият UX им позволява да правят това по най-лесния и безпроблемен начин.

Чудесен пример за това е бутон на уеб страница. UI експерт решава как да изглежда бутонът, неговия цвят и форма. Междувременно UX специалистът гарантира, че бутонът работи правилно, за да отведе потребителя до определена страница.

С увеличаването на използването на мобилни устройства, дизайнерът на потребителски интерфейс трябва също така да гарантира, че дизайнът на бутоните е оптимизиран и изглежда добре, когато се показва на екрани с различни размери.

И така, имате ли нужда от потребителски интерфейс и UX? Питаме и fine-life.net

Като дадете възможност на клиентите си да разглеждат вашия уебсайт или приложение по възможно най-ясния начин, можете да ги примамите да се връщат отново и отново във вашия бизнес.

Накратко, без да обмисляте UX, можете да се окажете с уебсайт, който изглежда невероятно, но не работи правилно, така че потребителите могат да изберат сайт на конкурент, който го прави. Или, като отхвърлите потребителския интерфейс, можете да останете с напълно функционален сайт с невероятни възможности, който никой не иска да чете, защото изглежда остарял и с лошо качество.

Комбинирането на UX и UI ви позволява да изградите дигитален продукт, който клиентите обичат да използват, което е един от най-лесните начини за конвертиране на продажби както на продукти, така и на услуги онлайн.

admin