Кандидоза и как да се преборим с нея

Кандидозата е състояние, изискващо много прецизна техника за овладяването му. Най-общо това е една инвазия от нормално намиращи се гъбички в нашето тяло – кожа, лигавица на храносмилателния тракт, половите органи.

Едва ли има човек, било мъж или жена, който да не е запознат с проблема, тъй като именно кандидозата има изключително неприятни ефекти, които пречат на нормалното протичане на ежедневието.

Защо нормалното, ,,коренно население” на нашето тяло прибягва до агресивна атака на нашите органи и системи? Отговорът се състои в състояние наречено хомеостаза . При хомеостазата човешкия организъм постоянно цели равновесие в своята вътрешна среда, чрез синхронност и единодушие на всички свои органи и системи за регулация.

От другата страна, застава деструктивната човешка природа, гонеща като на инат едно евентуално разбалансиране на тези показатели. Така например прилаганите от нас антибиотици, така необходими за убиване или подтискане на даден бактериален агент, именно поради своята бактериална насоченост, пропускат мъничките кандиди (най-често кандида албиканс), които на свой ред получават по-голямо количество вещества за своето развитие, завземат все по големи територии и стават по-агресивни, отделяйки токсини в нашите тела. Така, нормално наличната флора, става неблагоприятна, причинявайки редица колебания в нашето здравословно състояние.

Други фактори оказващи нездравословно влияние са ежедневният стрес, който отслабва имунните защитни сили на организма, приеманите орални контрацептиви, които действат на хормоналния баланс (подобно е положението и при жени в менопауза , бременни и такива в периода преди менструален цикъл).

Друг съществен фактор е диабета и прекомерната консумация на захар от заболелите, тъй като именно захарта е основния хранителен източник за живот на кандидите, прибавяйки и нейната имуносупресираща активност. Захарта променя pH на средата, правейки я идеална за ,,малките вредители”.

РЕЗУЛТАТЪТ ?

Началото на една кандидоза може да е с атипични симптоми като умора, главоболие, раздразнителност, мускулни болки и други.

Кандидозата се проявява в най-различни направления , било то възпаления с типично бяло течение, сърбеж и зачервяване по половите органи, кожни обриви, екземи и типични гъбични инфекции, хрема, настинки и астма при белите дробове, но най-съществен е проблемът с дисфункционалността на храносмилателния тракт причинена от Кандида (именно като система от органи осигуряваща притока на вещества в организма).

Резултатът е подуване, газове, болки или ,,сърбеж по червата” , смяна на запек с диария. Характерни са белезникавите налипи по езика и гърлото – език тип ,,млечница”.

Как да докажем, че се касае за Кандидоза?

Чрез редица тестове използващи секрет от половите органи, проба от фекалиите (тъкмо там е най-благоприятната среда за развитието им).

Какви мерки да се предприемат ?

Започва се с най-елементарното, тъй като се цели повлияване на състоянието за постоянно, а не за еднократно с последващ рецидив, както става при голям процент от хората.

Началото е една здравословна диета и начин на живот, изключване на простите захари от менюто, било то рафинирана захар, мед, плодове, тестени изделия, и консумация на повече зърнени храни (без дрожди), кафяв ориз, зеленчуци, риба. Препоръчва се избягването на вредните навици и стреса.

Заедно с диетолечението е подходящо приложение на имуностимулатори като Люспи от черен орех, Мравчено дърво (Pau D’Arco), витаминни препарати и омега-3 мастни киселини, като рибено масло и ленено масло.

Комбинацията от две синергестични билки като всеизвестното Мравчено дърво (Pau D’Arco) и Черния Орех, подсилва собствените защитни сили на организма, не подтиска нормалната флора, а позволява синхронното и развитие и поддържане на хомеостазата. Мастните киселини подсилват имуномодулацията постигната дотук. Така имунната система успява трайно да се пребори с гъбичките, връщайки се към нормалните си функции.

Подобни добавки може да се се закупят от 4Fitness Shop и да се използват и като профилактика при водене на нездравословен живот, стресирано и забързано ежедневие .

Alex Georgiev