Марки и тенденции при битумните керемиди

Пазарните предложения за битумни керемиди в днешни дни са изключително разнообразни и човек трудно може да реши на коя точно марка да се спре. Нека маркираме най-популярните марки. И така, на пазара вече има марки, които се представят от дълги години. Новите  колекции на някои производители се отличават с пръскането вътре в  самите керемидите, което преди е било необходимо, за да не залепват плочките по време на транспортиране. Сега има филм, благодарение  на който самите плочки са станали по-леки и при сгъване заемат по-малко място. Друго предимство на битумните керемиди е тяхната устойчивост на замръзване. Те не се страхуват от внезапни температурни промени и са проектирани за огромен брой преходи. Цялата тайна е, че тези плочки се основават на висококачествена група от второ поколение sbs-модификатори, които се отличават с по-голяма гъвкавост и пластичност.

А сега – малко за естетиката. Само преди няколко години дори многоцветните гранули бяха на мода, но днес тенденцията е главно върху визуалните ефекти, които позволяват на гъвкавите битумни керемиди да приличат на естествени. Дори е разработена специална програма, която предлага съчетаването на цвета им със съществуващата фасада на сградата, така че да се запази усещането за вкус и в същото време да се постигне единна хармония в екстериора. Но на пазара има и специални колекции, които са страхотни и подходящи при всякакви условия.

Но ако търсите нещо напълно необичайно, отдайте предпочитание на онези битумни керемиди, които са покрити с метално фолио от алуминий или цинково-титаниева сплав. Такива покриви могат да се видят отдалеч и с течение на времето самата мед сменя цвета си на шоколаов, а след това на зеленикав (това се получава от покритието от благородна патина).  Освен факта, че медните битумни керемиди изглеждат великолепно, те са безопасни за околната среда.

Съвети за избор на битумни керемиди

Всичко зависи от типа покритие на керемидите. Има два вида прах за покриване на гъвкавите битумни керемиди – каменни стърготини и минерални. Според характеристиките си те са еднакви. Но покритието с минерален прах е по-евтино от неговия аналог. Цветните плочки са по-скъпи от едноцветните. Затова е добре да заложите на керемиди от средния клас или да се съобразите със заложения бюджет.

Източник: Армормат – експертът в покривите

Alex Georgiev