Защо си струва да имате кредитна карта?

Какво представлява кредитната карта на практика? Как да я използвате безопасно? Какво да направите, за да не плащате лихва? 

Какво е кредитна карта?

Кредитната карта е специален вид банков заем. За разлика от заемите на вноски, изплащани по банковата сметка на кредитополучателя и изплащани на месечни вноски, той е под формата на лимит на средства. Колко ще възлиза зависи от вашата кредитоспособност, която банката ще прецени въз основа на данните, съдържащи се в заявлението за карта и в допълнителни документи, например удостоверение за размера и източника на доходи или извлечение от сметката. Така че, когато използвате кредитна карта, вие не харчите собствените си пари, а парите на банката.

Защо си струва да използвате кредитна карта ?

Кредитната карта е полезен инструмент, който ще ви помогне да поддържате чувството за финансова сигурност. Другият вариант е да помислите за бързи кредити.

При непредвидени разходи, които не можете да финансирате с текущите си средства, допълнителните пари ще са на една ръка разстояние – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, без да е необходимо да подавате допълнителни заявления за кредит и да чакате решение на банката. Но това не е всичко. Ако изплатите целия дълг, показан в извлечението по време на т.нар безлихвен период (в зависимост от банката е от 46 до 54 дни) няма да плащате лихва. При такива обстоятелства кредитната карта ще се превърне в един от най-евтините и съответно най-изгодните бързи кредити на пазара.

Как да използвам кредитната си карта на дневна база ?

Как работи  кредитната карта на практика? С помощта на „пластиката“ можете да финансирате малки ежедневни разходи, както и артикули и услуги с висока стойност. 

  • Може да плащате за покупки в стационарни и онлайн магазини, също и в чужбина;
  • Да плащате за услугата, например посещение при зъболекар или фризьор (разбира се, при условие че доставчикът на услуги използва терминал за плащане);
  • Да резервирате нощувка в хотел;
  • Да можете да закупите билет за влак или самолет;
  • Можете да наемете кола в компания за коли под наем (в повечето компании за отдаване под наем, наличието на кредитна карта е необходимо условие за наемане на кола).

 Кредитната карта е полезен инструмент, който ще ви помогне да управлявате домашния си бюджет по-ефективно. Въпреки това, не забравяйте да го използвате разумно и отговорно. Вярно е, че виртуалните пари изглеждат много по-лесни за харчене от банкнотите, но помнете, че ще трябва да върнете всеки похарчен лев.

Alex Georgiev