Какво трябва да бъде включено в месечните ви задължения при определяне на кредитоспособността ви?

   Когато банка изчислява вашата кредитоспособност, тя отчита всички задължения, които са начислени към вашия бюджет. Той трябва да е сигурен, че ще можете да изплатите взетия заем и няма да закъснеете с плащането на последващи вноски по главница и лихва. Към направените от Вас разходи, които натоварват Вашата кредитоспособност, банката ще добави, наред с други вноски на вече погасени заеми, издръжка или разходи за поддръжка.

   Когато тегли всеки заем, независимо дали става въпрос за висока ипотека или малък заем в брой, банката винаги проверява потенциалния кредитополучател. Ако искате да станете такъв, трябва да имате достатъчно кредитоспособност, т.е. способността да погасите исканото задължение с всички такси или комисионни. Вашата кредитоспособност се формира, от една страна, от вашите редовни месечни доходи, а от друга страна, от направените разходи. Какво понижава кредитоспособността? Кои от месечните ви задължения се вземат предвид при определянето му?

    Банките могат да използват различни алгоритми за изчисляване на вашата кредитоспособност, но най-често те вземат предвид текущите ви доходи от работа и разходите, които правите по различни причини всеки месец.

  Когато оценяват кредитоспособността, банките проверяват не само колко печелите и колко харчите всеки месец, но и колко доходи имате на ваше разположение. Те вземат предвид много други параметри, свързани с вашия човек едновременно. Това са наред с други:

  • възраст,
  • броя на хората във вашето домакинство,
  • професия,
  • задължения, които са на вас.

   Кредитиращите институции могат да създадат свой собствен каталог с параметри, взети предвид при изчисляване на вашата кредитоспособност. Кредитният калкулатор, който се предлага онлайн, показва приблизителните възможности и се изчислява от банката може да е малко по-различен, което не бива да забравяте.

Alex Georgiev