Равни или намаляващи вноски за ипотека – какво да изберем?

  Какво е по-добро – равни или намаляващи вноски? Не е толкова лесно да се отговори на този въпрос. Трябва да вземете предвид няколко факта.

Кредитоспособност

  Вашата кредитоспособност се влияе от размера на вноската на бъдещото ви задължение. Така че, ако сте на ръба да получите ипотека, изберете равни вноски. Намаляващите вноски са по-високи, така че за същия размер на ангажимента може да не успеете.

Равни или намаляващи вноски – предсрочно погасяване

  Ако искате да изплатите заема си по-рано, намаляващите вноски се изплащат. Когато искате да го надплатите, ще имате по-малко капитал за изплащане, отколкото с еднаква вноска. Проверете обаче дали вашата банка не начислява комисионна за предсрочно погасяване.

Долна вноска по ипотека

   Равните вноски са по-ниски и ще останат в подобен размер през целия период на кредита. Трябва да ги изберете, ако не искате да претоварвате домашния си бюджет, а също така да коригирате фиксирана сума към него.

Долна вноска по ипотека

  Ако просто искате да платите по-малко за заем, но имате достатъчно кредитоспособност и можете да си позволите да платите по-висока вноска сега, изберете низходящата опция.

   Ако трябва да ви посъветвам дали е по-добре да изберете равни или намаляващи вноски, ще отговоря от моя гледна точка. Бих избрал намаляващи главно защото ще плащам по-малко на банката и вноската ми ще намалява с годините. Окончателното ми решение обаче зависи от това какво ще ми предложи банката и дали вноската ще бъде толкова, колкото ще мога да върна.

Намаляващи вноски – какви са те?

  Ако изберете намаляващи вноски, не се изненадвайте, че в началото за една и съща ипотека те могат да бъдат до 200-400 лв., отколкото са равни. Как да изчислим намаляващите вноски? Графикът за погасяване на банката е следният: тя разделя сумата на кредита на броя вноски и вие през цялото време плащате една и съща сума на капитала. Намалява само сумата на лихвата.

Alex Georgiev