Решаваме проблеми с данъците и отчетността

Втората стъпка след регистрацията на фирми и проект е да изберете данъчна схема. Формите на отчитане и размера на данъчната тежест ще зависят от това. Общата система се използва по подразбиране. Но това не е изгодно за индивидуалните предприемачи: плаща ДДС, данък върху дохода, поддържа сложно счетоводство и извършва много проверки.

Ето защо, когато отваряте малкия си бизнес от нулата, е по -добре да преминете към специален режим с един данък или намалена ставка . И трябва да направите това веднага.

За да не сбъркате с избора, струва си да се консултирате предварително със счетоводител, специалист по данъчна инспекция или да изучите законите сами. Трудно е да се вземе правилното решение без подготовка, а грешките са изпълнени с високи данъчни ставки и глоби.

Специални опции за режим:

  • опростена система. Данъкът се плаща върху дохода или разликата между печалбите и разходите. Декларацията се подава веднъж годишно, има ограничения за текучеството, броя на персонала, видовете дейности;
  • патентна система. Патентът се купува за година или няколко месеца. Данъкът не зависи от дохода, няма отчитане, но правото на патент може да бъде оттеглено в случай на забавяне на следващото плащане. Не е подходящ за всички дейности;
  • единен данък, който се плаща върху приписания доход. Този режим може да се прилага с други, декларацията се предоставя на всяко тримесечие.

Най -важното в специалните режими е да се следят сроковете за подаване на документи. Поради забавяне предприемачите често се прехвърлят на общи данъчни основания.

Тестване на идеята

Следва бойна проверка. Важно е бързо да тествате идеята: съберете минималния асортимент, стартирайте уебсайт, дайте малка реклама и се опитайте да получите първите продажби. Този етап е необходим за изучаване на търсенето на практика. За да започнете по -бързо, не се закачайте за подобрения и постоянно отлагате стартирането. Трябва да започнете с това, което е, да тествате идеята в действие и постепенно да подобрявате проекта, докато се развива.

Ако първите резултати не отговарят на очакванията, преразгледайте плана, анализирайте вероятните грешки. Най -добре е да ги видите в началото и след това бързо да направите необходимите корекции или да преразгледате безперспективна идея.

Ето някои препоръки за стартиране на магазин от нулата:

  • направете уебсайт на платформа, адаптирана за функциите на електронната търговия. Това е много по -лесно и по -изгодно, отколкото да поръчате разработка от програмист или професионално уеб студио.

Alex Georgiev