Изготвяме бизнес план

Следващата стъпка е да напишете бизнес план. Той очертава вектора на развитието на компанията в бъдеще, помага за планирането на начини за постигане на целите, дава възможност да се избегнат възможните рискове и капани. Това е основен документ за оценка на предприемаческа инициатива, стъпка по стъпка ръководство, което очертава всички етапи от стартирането на собствен бизнес.

Бизнес планът включва следната информация:

  • глобални и местни цели за откриване на проект;
  • броя на потенциалните купувачи на продукта / услугата;
  • най -добрите начини за привличане на клиенти;
  • приоритетни показатели за бизнес резултати;
  • размера на първоначалните инвестиции, които са необходими през първата година от работата;
  • прогнозирани приходи.

За да спестите пари, опитайте сами да напишете бизнес план въз основа на статистика и факти . За да направите това, използвайте препоръките на експерти или готови примери и шаблони, които са публично достъпни. Основната задача е компетентно да ги адаптирате към вашата ниша.

Основните раздели на бизнес плана:

  1. Вписване под формата на подробно описание на проекта с общо резюме, перспективи, срокове за изпълнение и регистрация на фирми.
  2. Описание на продукта или услугата, включително избраната ценова политика.
  3. Преглед на пазара на продажби – анализ на нишата и конкурентите, основните тенденции в бранша, експертни прогнози.
  4. Маркетингов план с описание на конкурентните предимства, стратегия за популяризиране на рекламата, анализ на целевата аудитория и канали за нейното привличане. Предписани са също USP и позициониране.
  5. Организационна структура. Тук е посочена организационно -правната форма на бизнеса, отговорността се разпределя между собствениците, определя се асортиментът, основните и резервните доставчици и персоналът.
  6. Финансовата част. Това включва перспективите за рентабилност на проекта, отчитане на разходите, описание на източниците на финансиране, процедурата за справяне с непланирани разходи и изчисляване на точката на рентабилност.
  7. Рискови фактори и начини за тяхното отстраняване. Например съществува риск от закупуване на продукти с ниско качество. Това означава, че ние предписваме решения: искаме тестови проби от доставчика, изискваме сертификати за качество.

Трябва да създадете бизнес план във формата, с която ще бъде удобно да работите в бъдеще. Всички цифри и средни стойности трябва да се изчисляват индивидуално, а не да се вземат от готови шаблони.

Източник: Регистрация на фирма – сайт за фирмени регистрации и промени на топ цени

Alex Georgiev