Размер на заема и колко мога да взема!

   Формата на заетост (трудов договор) оказва съществено влияние върху решението на банката относно размера на отпуснатия заем. Дали банката ще реши да ни отпусне заем в сумата, за която кандидатстваме, или ще го намали, се определя от такива фактори, които влияят върху кредитоспособността. Също така трябва да се има предвид, че всеки кредитор има вътрешни процедури, които се спазват по време на финансовия анализ. Размерът на отпуснатия заем се влияе предимно от:

  • размера на дохода;
  • възраст;
  • вид работодател;
  • кредитна история;

За да оцените най-добре възможностите си, струва си да се консултирате с финансов съветник, който първоначално може да оцени вашата кредитоспособност и размера на всеки заем. Такава информация обаче е предварителна. Аналитикът, работещ директно в седалището на избраната банка или директорът в банковия клон, решава дали да отпусне или откаже заем.

 

Какво си струва да вземете на среща с кредитен брокер?

  • всички комисионни договори,
  • разпечатки на акаунти, документиращи въздействието на възнаграждението;
  • идентификация.

Това са основните документи, които обикновено трябва да бъдат приложени към заявлението за заем. В зависимост от офертата банката може да очаква и допълнителни документи, като отчет за доходите, друг график за изплащане на заема (ако искаме да консолидираме пасивите). Както можете да видите, не типът договор играе основната роля при обработката на заявлението.

Най-важното за банката е редовният, документиран доход и положителната кредитна история. Следователно заемът за комисионна е пълноценен продукт, за който може да кандидатства всяко лице, наето на основание договор за гражданско право.

Не трябва да се предполага предварително неуспех, ако искаме да получим заем въз основа на договор за гражданско право. В някои банки такъв източник на доход се третира наравно с  трудовия договор. Други институции от своя страна могат да имат вътрешни договорености, свързани с желание за получаване на  заем, например да съкратят срока на заема или да намалят максималната сума, която трябва да бъде получена.

Източник: https://krediti24.com/

Alex Georgiev