Как да поставите икони в модерен апартамент: правила

В наше време иконите са по-склонни да украсяват апартаменти, отколкото да бъдат обект за комуникация с Бог. Много хора държат свещените образи в шкафове, на телевизори или компютърни маси. Понякога цяла стая от икони с езотерични предмети. Ето защо си струва да говорим за правилното поставяне на изображения на икони в къщата.

От древни времена иконите бяха разположени в ъгъла на къщата по такъв начин, че човек, който влезе, можеше веднага да се прекръсти пред изображението. Едва след това гостът приветства собствениците на къщата. От това можем да заключим, че иконите са окачени пред входа на къщата.

Съвременните оформления на апартаменти рядко ви позволяват да окачите икона пред входа на дома си. Изход от тази ситуация обаче има: иконите са поставени в източния ъгъл на стаята. За най-удобно поставяне на изображения се закупува специален рафт с икони. Размерите на рафта зависят от броя изображения, които ще бъдат поставени върху него.

 

Къде не можете да окачите икони?

Друг важен въпрос, отговорът на който ще бъде даден в статията. Има ли ограничения за подреждане на икони у дома? Да, има. На първо място, иконите не трябва да се поставят в затворени библиотеки. Особено лошо е, ако светите образи се поставят до любовни истории, детективски истории, книги за езотериката, Фън Шуй и други окултни литературни произведения.

Ако се намери в килера на православната литература, в него могат да се поставят икони. Често има поставени икони пред телевизорите (ако има някой от стария модел). Това е типично неуважение към Спасителя, Богородица и светците. Телевизиите показват много програми и филми от доста грешен тип.

Като цяло православните хора не трябва да гледат това, камо ли да поставят икони пред телевизора. Същото важи и за компютърното бюро и стената над него. По-добре е да поставите изображението в източния ъгъл на стаята заедно с останалите и преди да седнете на компютъра, за да работите, да се молите пред иконите, да помолите Господ и Неговите светии за помощ в работата.

Поставянето на икони в банята и тоалетната е напълно неприемливо. Ясно е,  че всички разбират защо е така. Що се отнася до поставянето на икони в кухнята, опцията е доста добра. Иконата се поставя над масата или в източния ъгъл на стаята, а собствениците на къщата се молят преди ядене и искат благословението на храната.

Alex Georgiev