Развенчаваме митове за небанковите заеми на вноски

Сумата на задълженията, поети в небанкови компании, се е увеличила през 2019 г., но небанковите заеми на вноски не са много често избрани от клиентите. Въпреки че многобройни регулаторни промени направиха кредитния сектор по-безопасен и по-професионален, все още има много дезинформация за тях. Така че нека проверим митовете за заемите на вноски!

Ние вярваме, че небанковите компании работят извън закона или че използването на тяхната оферта е опасно. Много хора също вярват, че всеки, който кандидатства за заем, лесно ще го получи и няма да бъде проверен. Освен това някои от нас са убедени, че имате нужда от банкова сметка, за да получите заем на вноска. Как е всъщност?

МИТ 1: Парабанките действат извън закона

Парабанките не могат (и в по-голямата част от случаите също не искат) да работят извън закона. Правни актове, като тези от 2015 г., широко известни като анти-лихварски акт, ясно дефинирани максималният размер на нелихвените разходи по заема, изясни разпоредбите относно рекламите на потребителски заем или създаде пълен регистър на почти 500 кредитни институции в полския орган за финансов надзор.

Нещо повече, когато се изменя Законът за потребителския кредит, окончателно беше определено определението за кредитна институция. Лицата, които са осъдени законно, например за фискално престъпление, не могат да участват в управителните органи на такава компания.

Понастоящем компаниите, които предоставят заеми на вноски, са обект на много законови и формални изисквания за своя бизнес. Освен това инструментите за защита на потребителите са значително укрепени и разширени – включително създаването, наред с други, Финансов омбудсман, който по искане на клиентите на кредитната компания може да се намеси в жалбата на даден продукт.

МИТ 2: Кредитните компании крият истинската цена на вноските

Преди да подадем заявление за заем, можем сами да изчислим цената на задължението и размера на вноската с помощта на калкулатора за заем на вноски. Много заемни компании имат свои собствени финансови инструменти на своите уебсайтове, които ще помогнат да се изчисли цената на нашия ангажимент.

Трябва обаче да запомните внимателно да проверите договора за заем дали предоставените там такси са в съответствие с предложението, което сме избрали. Нашата компания разполага със специален калкулатор за заем, благодарение на който можете точно да прецените не само общата стойност на нашата отговорност, но и размера на месечните вноски и приблизителните дати на тяхното погасяване.

Източник: https://creditofiesta.net/

Alex Georgiev