Прекратяване на договора за заем

Неизплатеният заем може също така, в съответствие със съдържанието на сключения договор, да доведе до прекратяването му от заемодателя. След края на срока за предизвестие ще бъдем задължени да уредим задължението веднъж. Това означава, че ще трябва да върнем целия заем с всички допълнителни разходи, начислени за деня, а не само текущите просрочени задължения.

В началната фаза на процеса на събиране на дълга, заемодателят ще го извърши без участието на съда и след това ще пристъпи към съдебно събиране на дълга. Каква е разликата? Събирането на дълга, извършено без участието на съда, се състои в изпращане на напомняния и искания за плащане, за които, разбира се, се начисляват допълнителни такси. Ако въпреки предприемането на подобни действия задължението все още остава неплатено, делото се прехвърля в съда и обикновено завършва с изпълнение на съдебния изпълнител.

Неплатен небанков заем и BIK

Ако ви се струва, че информация за навременното плащане на задължения се предоставя на Бюрото за кредитна информация само от банки и кредитни съюзи, грешите. Понастоящем такива данни се предоставят и от повечето заемни компании, защото те искат да действат не само в свой интерес, но преди всичко без да навредят на клиентите си. Това означава, че те се ръководят от принципа на отговорното заемане, а отчитането на неплатени заеми е да се защитят потребителите от поемане / добавяне на друго финансово задължение, което може да бъде добавено към дълга.

Освен това всеки процес на събиране на дългове изисква допълнителен ангажимент от заемодателя, като се предприемат определени стъпки и се правят заключения, за да се избегне подобна ситуация в бъдеще. Нарастващият брой клиенти, които не могат да плащат редовно задълженията си, могат да доведат до сериозни финансови проблеми за заемодателя.

Затова не забравяйте да се свържете с заемодателя всеки път в случай на просрочени задължения или риск от тяхното възникване и се опитайте да намерите най-добрия изход от ситуацията. Ще си спестите много време, нерви и пари. Вписването в BIK може ефективно да ви затрудни да поемете допълнителни задължения до пет години. Ако закъснението е ден-два, не бива да се притеснявате твърде много, но при всяка друга ситуация последиците могат да бъдат много по-тежки.

Източник: www.stateaid-bg.org

Alex Georgiev