Какви са последиците от забавяне на изплащането на заема?

Погасяването на заем е отговорност на всяко лице, което е поело такъв ангажимент и е сключило споразумение с финансова институция. Понякога обаче има финансови проблеми, които възпрепятстват навременното плащане на вноски. Какъв е рискът от такова забавяне?

Не връщам заема си. Каква е заплахата за мен?

  Неизплащането на заем или заем може да има много неприятни и сериозни последици. Финансовата институция взе назаем пари с предположението, че те ще бъдат възстановени. Следователно не можете да разчитате, че заемодателят ще ви плати дълга. Първо ще получим напомняне за просрочени плащания и искане за уреждане на дълга.

Такова напомняне може да бъде в писмена форма (писмо, изпратено до длъжника) или по телефона (понякога това е и SMS). Независимо от формата, в която е получено напомнянето, то най-често ще бъде платено. Не само това, забавяне на изплащането на заем или кредит е свързано с начисляването на наказателни лихви за всеки ден просрочие.

В случай на удължена просрочена сума кредитната компания или банка може да прекрати договора за кредит / кредит. В този случай, след срока на предизвестието (посочен в договора), задължението става изцяло платимо. Това означава, че трябва да ги изплащате не на вноски, а еднократно.

Кредитна компания или банка първо извършва досъдебно, а след това и съдебно събиране на дългове. Първият включва призоваването и подканите, за които писахме по-горе. Ако това не помогне, кредиторът отива в съда. В резултат на това съдебните изпълнители могат да бъдат принудени.

Забавяне при изплащане на заем или вноска по заема – какво да правя?

И така, какво да правим, когато изплащането на заема или заемът се превръща в голям проблем за нас? На първо място, трябва да се свържете с заемодателя възможно най-скоро. Най-добре е, когато очакваме финансови проблеми и че няма да получаваме пари на вноски.

Трябва да се подчертае още веднъж, че заемната компания или банка се ангажира да възстанови парите без продължителни съдебни производства. Това означава, че има голям шанс за споразумение. Трябва задълбочено да представите финансовото си състояние на заемодателя и да се опитате да намерите решение заедно.

Най-добре е сами да предложите изход от тази трудна ситуация. Това може например да бъде искане за спиране на плащането за определен период от време. Друг вариант е да удължите срока на погасяване и по този начин да намалите размера на месечната вноска или да рефинансирате заема.

Източник: creditcheck-24

Alex Georgiev