Искате да смените професията си, но се страхувате?

Има много причини, поради които хората решават да сменят професията си. Какви са всъщност всички те няма значение, тъй като за тях е много по-важно да намерят нова професия, която да донесе не само материално, но и морално удовлетворение. Не мислете обаче, че намирането на такава работа е лесно. Първо, трябва да проведете мащабен анализ както на пазара на труда, така и на вашите изисквания, способности и  предпочитания. Освен това трябва да се опитате да отговорите на редица въпроси възможно най-точно.

 

Защо имате нужда от нова професия?

Ако отговорът на този въпрос, че нещо не ви е допадало в предишния екип или шефа ви, тогава може да е по-лесно да смените екипа и организацията, а не професията.

Ако причината е липсата на възможности за кариерно израстване, тогава отново си струва да се мисли не за промяна на професията, а за избор на друго предприятие или компания, в която има такава възможност.

Вярно е, че първоначално няма да е излишно да оцените трезво своите професионални способности и компетентност, както и наличието на подходящо образование и / или опит, необходим за кариерно развитие. Ако има недостатъци в това, тогава, очевидно, трябва да повишите нивото на своя професионализъм.

Ако отговорът на този въпрос е, че тази професия вече не предизвиква интерес, че тази сфера на дейност е напълно надживяла полезността си или имате желание да правите  нещо по-креативно, тогава е време да помислите за нова професия. Освен това необходимостта от промяна на професията често възниква, когато е трудно да се намерят добри оферти на пазара на труда. Ако отговорът на тези въпрос е да, тогава ето следващата група въпроси, отговорите на които са изключително важни.

Коя сфера на дейност е по-интересна за вас?

Каква позиция бихте искали да заемете?

Кой формат на работа ви привлича повече: дистанционно, гъвкаво или обикновено работно време?

В какъв екип бихте искали да работите: голям, среден или малък?

Какъв ритъм на работа ви привлича най-много: със заплата и авансово плащане или със или без ваканции и почивни дни, но с възможност да спечелите „куп“ пари, работейки усилено?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да продължите напред в избора на нова професия, да я овладеете и да намерите работа, която харесвате.

Между другото, ако вече мечтаете да работите в офис от 8 до 5 и вярвате, че вашите задължения ще включват само разговори / чат с колеги и почивки за чай, кафе и цигари, тогава бързаме да ви разочароваме и да ви кажем, че грешите. Не мислете, че хората, с които ще трябва да общувате редовно, са изцяло приятелски настроени и заинтересовани да работят с вас. Трябва да разберете, че работата в офис е наистина трудна.

Тъй като трябва да бъдете не само висококвалифициран специалист във вашата област, трябва да можете бързо да вземате правилните решения, а понякога и да го правите в авариен режим. Освен това можете да попитате колко получават обикновените офис служители, тъй като средностатистическият новодошъл, ще започне да получава същата сума след две-три години или дори след пет години.

 

Какво да правя?

Ако решението за промяна на професията ви е окончателно, тогава, очевидно, ще трябва да овладеете нова специалност и то от нулата, тоест трябва да се научите на нов вид компетенции и умения. Това предполага, че известно време няма да носите пари на семейството си, а напротив, ще ги харчите от семейния бюджет. Много вероятно е, че  ще трябва да слушате недоволните речи на вашето семейство или поне ще се сблъскате с недоволните им погледи. Затова е разумно да помислите за започване на обучението си, преди да се сбогувате със старата си професия, която все още може да издържа вас и вашето семейство.

 

Ще успеете ли да овладеете нова професия?

Отговорът на този въпрос зависи от огромен брой фактори, включително възрастта и способностите на човека, както и неговите първоначални умения. За сравнение, двама хипотетични хора могат да бъдат посочени като примери:

Жена, нека я наречем Наталия. Преди напускане на работа Наталия работи като счетоводител, излизайки в отпуск по майчинство, често купува детски неща от онлайн магазини и смята, че може да стане мениджър продажби. Тя постепенно започва да се задълбочава в тази професия.

Ще наречем хипотетично мъж на име Николай. Нека си представим, че той е на 60 години и е опитен ръководител на строителна фирма. Николай мечтае да овладее професията на програмист преди пенсиониране, тъй като все още си спомня как е превъзхождал съучениците по алгебра и геометрия в училище, а също така играе пасианс перфектно на компютъра.

Очевидно в случая с Наталия вероятността тя да започне работа по нова специалност е доста голяма и това може да се случи на практика. Що се отнася до Николай, перспективите му съвсем не са толкова оптимистични.

 

Заключение

С други думи, към избора на професия трябва да се подхожда възможно най-обективно, без да се забравя, че ще трябва да усвоите новия тип работа, като полагате много усилия. Необходими са и парични средства, търпение и постоянство. Не забравяйте, че най-лесният начин за овладяване на нова професия е, ако тя ще бъде в сфера, близка на старата ви работа. Ако не се страхувате от подобни трудности и сте готови да промените коренно живота си, тогава искрено ви желаем успех!

Източник: Обяви за работа

Alex Georgiev