Предсрочно погасяване на вноската по кредита

Всеки договор за заем на вноска също съдържа клаузи, които подробно определят условията за предсрочно погасяване на задължението. Най-важното вписване, на което си струва да се обърне внимание, е дали заемодателят изисква някакви такси за предсрочно погасяване на вземания. Компаниите, които се придържат към принципите на отговорното кредитиране, т.е. отговорното кредитиране, не начисляват такива такси.

Освен това можете да разчитате и на намаляване на цената на заема, което се отнася до времето, за което е съкратен договорът. Ако те вече са платени, заемодателят е длъжен да ги върне във вашата сметка в рамките на 14 дни.

Както можете да видите, записите за предсрочно погасяване се различават значително в сравнение с банковите заеми. В този случай някои банки могат да налагат по-висока комисионна като компенсация за липсата на лихва.

Неизплащане на заема навреме

Разпоредбите, съдържащи се в договора за вноски, също така защитават небанковата компания от кредитополучатели, които не могат или не искат да изплатят задълженията си. Повечето парабанки, опитвайки се да отговорят на нуждите на своите клиенти, предлагат различни възможности за решаване на проблема, включително отлагане на датата на изплащане на заема или разделяне на по-малки, по-удобни вноски.

Условия за отказ от договора за заем

Както при всеки друг продукт, закупен онлайн, така и при заеми на вноски, имате право да се откажете от договора в рамките на 14 дни, без да посочвате конкретна причина. За да направите това, трябва да подадете специална декларация за отказ по електронен път в рамките на 14 дни. Не забравяйте обаче, че когато се оттегляте от договора, трябва да платите на кредитната компания цялата сума на кредита в рамките на 30 дни след подаване на декларацията.

Договор за заем на изплащане – задължителни приложения

Към всеки договор за заем на вноска трябва да има подходящи приложения, обикновено това са:

  1. Декларация за отказ от договора.
  2. График за изплащане на заем на вноски, който включва информация като:
  • номер на вноската,
  • размер на вноската,
  • капитал,
  • комисионна,
  • главна лихва,
  • дата на плащане на вноска.
  1. Таблица на разходите.
  2. Информация за общата цена на заема.

Източник: http://creditolandia.net/

Alex Georgiev