Видове зехтин. Как да изберем качествено масло

Зехтинът се класифицира според вкуса и химичния си състав. Обикновено има три вида масла в продажба:

  • Зехтин,
  • Екстра върджин зехтин, • Екстра върджин зехтин.

 

Най-полезно е вторият вид масло, което е най-доброто за консумация от човека.

Зехтин

Опаковката обикновено съдържа надпис на испански „Aceite de Oliva“. Този вид масло се състои от смес от екстра върджинско масло и рафиниран зехтин, в съотношение 15%: 85%. Използва се главно за пържене, макар че може да се добавя и към дресинги и салати. Когато се пържи, това масло дава много висока точка на дим и, което е важно, не отделя канцерогени. Във вкуса на тази категория масло няма горчивина.

 

Екстра Върджин

Това е прясно изцеден зехтин, без добавяне на консерванти и примеси, с киселинност не повече от 1%.

 

Екстра върджин се получава чрез хардуерно пресоване на плодове от маслини без добавки от биологичен или химичен произход. Методът за приготвяне на маслото все още е същият като в древен Египет. Маслините се измиват, защитават се, изсипват се в центрофуга и след това се филтрират.

 

Екстра върджин зехтинът е с най-високо качество, второто име на което е „течно злато“. Този вид масло се използва от една и половина до две години и неговото хранително качество неизменно ще остане в най-доброто си състояние.

 

Екстра върджин маслото се използва от поддръжници на здравословния начин на живот, като се приготвят салати и се приготвят сосове с него. Вкусът на маслото зависи много от вида маслини, от които е било изцедено. Например, може да има вкус на неузрели плодове, ябълки и ядки, домати или билки със задължителната горчивина. И колкото по-близо е времето за производство на петрол, толкова по-горчиво е то. Киселинността на такова масло е 0,5-0,8%.

 

Екстра върджинско зехтин Bío, Eco е масло, произведено по екотехнология. Той има специално удостоверение, потвърждаващо това. При производството му не се използват чужди вещества и ГМО. Това масло също е скъпо и се намира изключително в магазините от висок клас. Ние продаваме неговите фалшификати най-често.

 

Масло за лампи

Маслото от тази категория се получава от същите маслини, но с по-лошо качество. Например от тези плодове, които лежаха на земята или замръзнаха. Подлежи и на последваща обработка, рафиниране. Такова масло няма нито цвят, нито мирис, нито вкус.

 

Въпреки това, лампеното масло понякога се смесва с необработени масла и дори се използва за пържене или приготвяне на сосове. Маслената торта се атакува химически, за да се получи рафиниран зехтин.

 

Внимание към етикета!

Тъй като на нашия пазар има много фалшификати, трябва да обърнете голямо внимание на етикета на маслото.

 

Екстра върджин зехтинът се смята за единственото истинско зехтин, което е полезно за хора от всички възрасти. Ако етикетът просто казва „зехтин“, това вече не е чисто масло, а смес от първото пресоване с рафинирано. А марката „кюспе“ означава смес от второто екстракционно масло с първото.

 

Руските производители на зехтин много често не се придържат към стандартите, посочени на опаковката. Всъщност, за да получим сертификат, ние използваме само анализа на физико-химичните свойства на маслото. Докато е в чужбина, специална комисия от 10 дегустатори също анализира миризмата и вкуса. Поради тази причина е най-добре да купувате масло, произведено в Испания.

Източник: https://lesnirecepti.bg/

 

Alex Georgiev