Как изберем добър сватбен фотограф

Сватбата трае максимум няколко дни и споменът за нея остава завинаги. Все повече младоженци се обръщат към професионалисти, за да заснемат това събитие. Търсенето създава предлагане – в интернет има стотици реклами за фотографски услуги, обхващащи всички ценови категории. Но как да изберем този, който ще превърне фотосесията в истинско чудо?

 

Изберете вашия стил

За начало младоженците трябва да вземат решение за стила на снимане.

 

Има 3 вида:

 

репортаж – фотограф в ролята на наблюдател, липса на инсценирани кадри;

портрет – възможни са портрети на младоженци и гости, снимане в студио или необичайни места;

артистичен – комбинация от стилове, поднесени с авторската визия за фотографа и художествени ефекти.

Съберете препоръки

От уста на уста все още работи най-добре. Посъветвайте се с някой, когото познавате, който наскоро се е оженил.Той ще ви даде добри съвети за сватбен фотограф и кой са ползвали те, обратна връзка дали са доволни. Попитайте как протече събитието, какво впечатление остави поканеният фотограф, попитайте за контактите му и, разбира се, оценете резултата от работата.

 

Лична среща с фотографа

Първата стъпка е да общувате с фотографа – и извън Интернет. Още на този етап си струва да обсъдим резервацията на датата, цената на услугите и условията на труд. Често се случва човек да е зает в точния ден, но може да препоръча друг специалист.

 

Оценете портфолиото си

Всеки уважаващ себе си професионален фотограф е длъжен да има каталог на завършени произведения, демонстриращ своите умения. Постоянен професионалист ще го вземе със себе си на първата среща. Важно е да се оцени качеството на снимките и условията, в които се изпълняват. Не е лошо, ако кандидатът има опит в стрелбата при различни метеорологични условия.

 

Направете контакт

Една среща може да не е достатъчна. За добър резултат е важно да установите контакт с фотографа. Оценете как се държи, дали фокусът му върху исканията на клиентите е висок, колко уверен е в себе си и контролира ситуацията. Достоен професионалист определено ще покаже своя интерес и готовност да чуе вашите желания.

 

Попитайте за асистенти

Някои фотографи работят заедно с асистенти – а това означава повече от просто по-висока цена. В някои ситуации той наистина не може да се справи сам – например, ако има много гости или се планира церемония на открито.

 

Разберете какво е включено в услугата и колко струва

Стандартният пакет от услуги за сватбен фотограф включва заснемането и обработката на кадрите. Цената зависи от броя часове, които прекарва на сватбата. Но освен това специалистът може да предложи и допълнителни опции. Например, много работят в тандем с гримьори и фризьори.

 

Още веднъж за портфолиото

Фотографа, често би поискал от вас да сложи най-добрите снимките в портфолиото си, така че той определено ще поиска разрешение да постави най-успешните кадри. Бъдете готови да кажете „да“ или „не“. Всъщност такъв въпрос е знак за професионализъм и фокус върху клиентите – недобросъвестни фотографи могат да използват резултата просто така.

 

Обсъдете крайните срокове

По време на тържеството фотографът създава огромно количество материал, с който впоследствие ще работи. При съставяне на договор срокът трябва да бъде ясно определен. След изтичането му, специалистът трябва да предостави завършен резултат.

Alex Georgiev