3 популярни мита за ортопедичните матраци, в които все още хората вярват

Докато ортопедичните матраци завладяват пазара, се появяват все повече и повече митове за тях. Някои от тях са дело на нелоялна конкуренция, други – плод на стереотипи и преувеличени слухове. Но сега ще се опитаме да разсеем ако не всички, то поне само една част от тях.

Мит № 1. Пружините в ортопедични матраци върху независими пружинни блокове нямат обещания ефект, тъй като няма начин да са абсолютно независими

Всъщност, взаимното влияние на пружините в независими матрачни блокове може да бъде само косвено и винаги е незначително. Самите пружини в независимите блокове не са свързани – те са наистина и абсолютно независими един от друг. Но никой не спи на голи пружини, нали? Върху тях трябва да има матрак с един или повече слоя, изработени от различни материали, както и протектор.

Мит # 2. Пружинните матраци оказват натиск върху тялото и влошават кръвообращението

Това е 100% невярно. Няма как да се пренебрегнат физичните закони. Според третия закон на Нютон, всяко действие се сблъсква с еднакво по сила противодействие в противоположна посока. Всеки матрак притиска тялото, както и тялото притиска матрака.

Освен това, налягането не може да бъде намалено като цяло, а може само да бъде разпределено на по-голяма площ. Тогава точковото налягане в различните части на тялото ще е значително по-малко. Точно това се случва при качествените пружинни матраци. Те приемат формата на спящия човек и докосват максимална повърхност от тялото му.

Мит номер 3. Матракът задължително трябва да има „зимна“ и „лятна“ страна

Митът е не по отношение на наличието на самите сезонни страни, а по-скоро по отношение на тяхната жизнена необходимост. Истината е, че става дума за две спални повърхности, едната от които /“лятната“/ е направена от плътен материал, който добре провежда топлината, например памук, а другата /“зимната“/ –  от топъл плат, например вълна. Всъщност, точният ефект от подобно разпределение, е че когато докосваме сатенената тъкан, тя ни се струва много приятна в разгара на лятото, а вълнената, „зимна“ страна се затопля по-бързо през студените месеци. В повечето случаи обаче ефектът е само психологически. Много е неразумно да се спи на гол матрак, без протектор и чаршаф. А ако матракът е покрит, все ви е едно дали покритието му е „зимно“ или „лятно“.

Georgi