На какво се дължи хипертонията?

Провокиращи фактори

Затлъстяването, заседналият начин на живот, стресът, тютюнопушенето и прекомерното количество алкохол или натрий в храната могат да играят роля за повишаване на кръвното налягане при хора с наследствено предразположение. В допълнение, сънната апнея може да допринесе или да изостри съществуващото повишаване на кръвното налягане.

По време на стрес има тенденция кръвното налягане да се повишава временно, но след изчезване на стреса налягането обикновено се нормализира. Пример за това е „синдромът на бялата престилка“, при който стресът при посещение в лекарски кабинет причинява повишаване на кръвното налягане, достатъчно за диагностициране на хипертония при хора с нормално кръвно налягане при нормални обстоятелства. Хората със синдрома изглежда са с леко повишен риск от развитие на постоянно високо кръвно налягане, но те вероятно ще се нуждаят от лечение само ако кръвното налягане се повиши значително в кабинета на лекаря.

 

Симптоми за хипертония

При повечето пациенти самото високо кръвно налягане не причинява никакви симптоми, въпреки факта, че понякога се развиват определени признаци. Те погрешно са сочени като прояви на хипертония: главоболие, кървене от носа, световъртеж, зачервяване и умора. Тези с хипертония могат да получат тези симптоми, но те се появяват с еднаква честота при хора с нормално кръвно налягане.

При тежка или дългосрочна артериална хипертония при липса на лечение могат да се появят симптоми поради развитие на увреждане на мозъка, очите, сърцето и бъбреците. Симптомите включват главоболие, умора, гадене, повръщане, задух и безпокойство. Понякога тежката хипертония причинява мозъчен оток, което води до гадене, повръщане, влошаване на главоболие, сънливост, объркване, гърчове, летаргия и дори кома. Това състояние се нарича хипертонична енцефалопатия.

Тежката хипертония увеличава натоварването на сърцето и може да причини болка в гърдите и / или задух. Понякога, когато кръвното налягане е много високо, голямата артерия, която пренася кръв от сърцето (аортата), се разкъсва, което води до болка в гърдите или корема. Пациентите с такива симптоми се диагностицират със сложна хипертонична криза, която изисква спешно лечение.

Ако хипертонията се дължи на феохромоцитом, симптомите могат да включват силно главоболие, безпокойство, чувство на бърз или неравномерен сърдечен ритъм (сърцебиене), прекомерно изпотяване, треперене и бледност. Тези симптоми са резултат от повишените нива на хормоните адреналин и норепинефрин, които се секретират от феохромоцитома.

 

Усложнения на артериалната хипертония

Дългосрочната хипертония може да увреди сърцето и кръвоносните съдове и да увеличи риска от:

  • инфаркт на миокарда;
  • сърдечна недостатъчност;
  • удар;
  • съдова деменция;
  • бъбречна недостатъчност.

При продължително повишаване на кръвното налягане сърцето се разширява и стените на сърцето се удебеляват, защото сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта. Удебелените стени стават по-малко податливи от нормалното. Следователно камерите на сърцето не се разширяват по нормален начин, запълването им с кръв е трудно, което води до още по-голямо увеличаване на натоварването върху сърцето. Описаните промени в сърцето могат да доведат до нередовен сърдечен ритъм и развитие на сърдечна недостатъчност.

Високото кръвно налягане води до удебеляване на стените на кръвоносните съдове и също така кара стените на артериите да станат по-твърди ( атеросклероза ). Хората с удебелени стени на кръвоносните съдове и атеросклероза имат повишен риск от инсулт, инфаркт на миокарда, съдова деменция и бъбречна недостатъчност. Инсултът и инфарктът на миокарда се считат за атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания.

Билковите капки Кардизол намаляват риска от инфаркт и помагат за регулиране на високото кръвно налягане. Научете повече сега за Cardizol – цена и мнение на потребители.

Alex Georgiev