Най-честите грешки при лазарната епилация

Случва се лазерната епилация да се окаже неуспешна и това става причина за създаване на всевъзможни митове за тази процедура. Неприятните моменти и разочарования около епилирането с метода винаги се дължат на човешка грешка и осветляването на въпроса е нещо, което е полезно за клиентите и операторите на лазерните апарати.

 

  • Грешен избор на лазерен апарат

Лазерните апарати за епилация са няколко типа и се разделят спрямо дължината на вълната, с която оперират. Отделно всеки тип принадлежи към определен по-висок или по-нисък клас. Неправилно подбраният апарат може да доведе до липса на търсения ефект или козметични дефекти като поява на пигментни петна, засилено окосмяване или изгаряне по кожата.

 

  • Грешно избрани параметри на лазера

Дължината на вълната – всеки лазер има фиксирана дължина на вълната и тя не може да се сбърка. Тя е оптималната за типа апарат и поглъща максимално количество меланин в косъма и минимално количество меланин в кожата. Това позволява достигане на корена на косъма, но без да се подмине фоликула му и да се навлезе в тъканта.

 

Диаметърът на лъча –  използва се различен диаметър на лъча, в зависимост от това коя зона ще се третира. Изборът се прави от оператора на лазера. Той зависи от големината на третираната площ, но и от дълбочината, на която ще проникне лъча. При епилиране на женско лице се използва по-малък диаметър, защото дълбочината на космения фоликул и по-малка, отколкото при епилация на мъжко лице, където косменият фоликул е по-дълбоко разположен. Има и особени случаи, примерно на жени с мъжко окосмяване.

 

Продължителността на импулса – времето, за което импулсът действа върху косъма е от изключително значение. При плътни косми с много меланин е нужен по-дълъг импулс, защото плътните косми се загряват по-бавно и бавно отделят топлина. Късият импулс няма да успее да загрее косъма и да го унищожи. При тънки косми загряването е много по-бързо и за нужната топлина е необходим много по-бърз импулс. Неточно избраният импулс може да доведе до изгаряне на по-тъмната кожа.

 

Честота на импулса – параметърът се отнася единствено до комфорта на клиента и бързината на процедурата. Не е за подценяване, защото настроението, с което излизаме след епилацията, може да повиши или снижи общия ни тонус и настроение.

 

Плътността на енергията – това е количеството енергия, която се прилага на единица площ за един импулс и представлява много сложна и комплексна преценка на оператора, която освен познания за възможностите на енергията да въздейства на косъма зависи  и от кожната реакция в момента. Грешната преценка може да доведе до феномена парадоксално окосмяване, при което космите се увеличават, вместо да намаляват.

 

  • Грешно определен фототип

За всеки от 6-те типа кожа съществува подходящ лазерен апарат. При белите косми лазерната епилация е неефикасна, тъй като липсва пигментация. Българският народ принадлежи в мнозинството си към І – ІV фототип и това ни нарежда след най-подходящите за лазерна епилация нации.

 

  • Грешно избран брой процедури и периоди на провеждането им

Ако всяка стъпка в избора е направена точно, необходими са 6 процедури за различните зони на тялото, които ще осигурят преминаването на следващите 15 години без проблемното окосмяване. Епилацията се прави в активна фаза на растеж и наличие на корен на косъма. Точно неговото унищожаване е целта на процедурата. Неправилният избор на време за епилация има компрометиращ ефект върху процеса.

 

  • Грешно третиране на кожата и космите между процедурите

Космите трябва да се бръснат преди процедурата, за да имат корен, който да бъде унищожен. Всички други начини за третиране на космите ще дадат негативен резултат.

Преди процедурата не бива да се излага кожата на силна слънчева светлина, да се използват ексфолианти или да се нанасят козметични продукти. Тя трябва да бъде чиста и спокойна.

Грешно подадена информация на терапевта може да доведе до нежелани последици.

 

Източник: Лазерна епилация в София Satori

Alex Georgiev