Брадавици: причината за появата и как да се премахнат?

Брадавицата е външна проява на инфекция на тялото с папиломен вирус. Можете сами да различите брадавица от бенка. Като правило брадавиците са грапави на допир, тъй като са покрити с роговидна маса и причиняват чувство на дискомфорт. Бенките, от друга страна, са гладки и меки. Външно брадавицата е близка до цвета на кожата, изпъква с лек розов или жълт оттенък. Бенката, напротив, винаги изглежда по-тъмна върху кожата поради натрупването на пигмент в клетките на епидермиса.

 

Как да се предпазим от папиломи и брадавици?

Човешкият папиломен вирус (HPV) е основният фактор, влияещ върху образуването на тези образувания. Никой човек не може да се предпази от попадането на този вирус в тялото. Статистиците изчисляват, че в „неактивно състояние“ HPV може да бъде открит в 80% от населението в света.

Човешкият папиломен вирус може да се прояви по различни причини. Телесният контакт с човек, който има ожулвания и рани по кожата, може да допринесе за появата на брадавици. Ако използвате чужда кърпа и предмети за лична хигиена, тогава HPV също може да се предаде върху вашия организъм. Също така, може да се заразите при лошо дезинфекцирани работни инструменти в салоните за красота, при посещение на обществени институции като фитнес зали, тоалетни, бани и др. Лошите навици, слабият имунитет, стресът и други също влияят върху появата на брадавици.

 

Как се лекуват образуванията?

Веднага след като по тялото се открият брадавици и папиломи, трябва незабавно да се свържете със специалист – дерматолог, уролог или гинеколог. Двама лекари участват в лечението: единият диагностицира проблема, а вторият предписва лечение или извършва отстраняване. Същността на лечението е да изсушите брадавиците до точката, в която те падат. Понякога терапията не дава желания резултат, а проблемите само се влошават. След случайно отстраняване образуванието може да премине в инфекция, да се образуват злокачествени тумори и други. Така може неоплазмите да се разпространят под кожата и да се стигне до кървене.

При появата на брадавици и папиломи в никакъв случай не трябва да се самолекувате. Всички лекарства, които помагат за преодоляване на брадавиците, трябва да се купуват само след консултация с вашия лекар. Най-добрият начин да се отървете от проблема е да отидете в добър медицински център, където кожните лезии ще бъдат премахнати правилно и ефективно.

 

Вижте тук мнения за Papizol и премахнете папиломите и брадавиците без неприятни следи по кожата.

Alex Georgiev