Свирете на барабани и ще бъдете здрави

Ако решите да практикувате свирене на барабани, тогава бързо ще разберете, че това е далеч от най-лесното занимание, което можете да си представите. Докато свирите на тези музикални инструменти, ще трябва да се напрягате много –  тези усилия могат да бъдат сравними буквално с тренировка във фитнес зала. Освен това, мозъкът ви също ще трябва постоянно да следи всичките ви четири крайника, тъй като барабанистът трябва да прави различни движения с всяка ръка и крак. Но ползите за подобряването на физическата ви форма от свиренето на барабани не се изчерпват единствено с това.

Намаляване на болката

Както току-що споменахме, когато свирите на барабани, вашият мозък трябва да праща различни команди на четирите крайника едновременно. Това е много трудна задача, която изисква максимална концентрация. Учените са заключили, че такова силно вглъбяване в ритъма може да разсее човек от евентуалната болка /дори и хронична/, ако той изпитва такава, а също и от тъжни мисли.

Защото, докато свирите на барабани, забравяте за всичко и съществувате само вие и вашият музикален инструмент. Всички останали мисли остават на заден план, просто няма място за тях. Нещо повече, барабанът произвежда ендорфини в тялото ви, което естествено облекчава болките, така че дори физически свиренето е в състояние да облекчи значително болките.

Борба със стреса, депресията и други неврологични състояния

Проучванията ясно показват, че барабанът позволява на човек да се отпусне, а ритъмът понижава кръвното налягане и улеснява справянето със стреса. За стресът се твърди, че е най-големият бич на нашето съвремие, тъй като няма човек, който да не е ежедневно застрашен. Освен това, стресът е определян като една от основните причини за появата на всякакъв тип здравословни проблеми – сърдечни и други заболявания.

Свиренето на барабани вече е показало най-добрата си страна при лечението на хора с различни неврологични проблеми. Разбира се, изследванията в тази посока тепърва започват да набират скорост, но вече може да се твърди, че в бъдеще музикотерапията ще помогне много в борбата с различни заболявания. Междувременно, можете много да подобрите състоянието си, ако периодично се разсейвате от всичко с биене на барабани. Това ще ви донесе не само удоволствие, но и огромна полза.

Alex Georgiev