Как да се отървете от дървеници в апартамента

Дървениците са вид насекоми, които са изключително неприятно същества. Никак не са желани гости, въпреки че предпочитат всяко човешко местообитание. За да се отървете от дървениците, трябва да знаете как и защо са се появили в дома ви и какви методи за борба с паразитите са ефективни. От PREVENTA.BG ни дават някои насоки:

Как да се отървете от дървениците в апартамент

Дървеница – какво е това?

Дървеницата е част от голям отряд ракообразни, но за разлика от своите предци, тя предпочита да живее на сушата.

За да разграничите дървесните въшки от други насекоми, появата на които е възможна в апартамента, трябва да видите нейния външен вид. Възрастният имат удължено, леко повдигнато тяло като леща. На главата има две двойки антени – едното е късо, другото дълго, очите им са разположени отстрани.

Отгоре тялото на буболечката е покрито с хитинова обвивка, която е разделена на отделни сегменти. Всеки индивид е надарен със седем чифта крака, така се движи доста бързо. Цветът на паразита е кафеникав, светлосив, кафяв.

Причини за населяването им в дома

Въпреки, че дървениците живеят на сушата, те предпочитат да се заселят там, където има по-висока влажност. Те влизат в апартамента по различни начини. Най-честите от тях са:

Проникване през вентилационни шахти и тръби от мазета или от съседи;

Попадане в жилището заедно със земя отвън (по обувките или при трансплантация на растения);

От тавана – Често с постоянно течащ покрив се създават благоприятни условия за възпроизводството на паразити.

Дървеницата може да е привлечена не само от повишената влажност, но и от миризмата на боклук, гниещи плодове, слуз върху плочките и тръбите в банята. Поради това често се появяват там, където се отделя малко време за почистване и рядко се изхвърлят кошчетата.

Основни местообитания за дървеницата

Малките най-често се заселват в банята, в близост до тръби или в близост до източник на постоянна кондензация на вода. Ако търсите начин да се отървете от нападението им, трябва да знаете, че се размножават:

 

Под дъски и черупки;

Под черги, особено тези, които са на влажни места и рядко се тупат;

Във влажни килери или в пукнатини на стари мокри шкафове.

Членестоногите паразити са способни да предават гъбични спори и вируси по краката, тоест теоретично те могат да бъдат източник на инфекциозни заболявания. Дървеницата, също е опасна за растенията. Тя се вкопчва в корените им, което води до смъртта на стайните цветя.

Как да се избавим от дървеници в апартамента

Методи на борба

Ако в къщата сте открили нежелани „гости“, трябва първо да елиминирате източника на влага. Ако е необходимо, да се поправят тръби, да се направи принудителна вентилация в банята. Ако растенията са засегнати, тогава те трябва да са трансплантират с все старата почва.

Вторият етап на борбата е пълно унищожаване на паразитите. Това може да стане с помощта на народни или химически методи. След това е необходимо да се извърши генерално почистване с дезинфектанти. Добре е, след това да се изсуши помещението и да се затворят всички пукнатини, в които насекомите могат да се заселят.

Химически методи

Можете да се отървете от дървеници с помощта на инсектициди. Такива се продават под формата на спрей, аерозол, гелоподобни средства. Подходящи за унищожаване са и методите от ПРЕВЕНТА.БГ.

Народни методи

Унищожете „гостите“ с народни начини. Ето какво помага:

Обработка на помещенията с вода с белина или борна киселина (на литър се поставят 20 грама препарат);

Използване на вар. Обикновеното парче вар трябва да се остави да се разтвори за 10-12 часа. Този метод е подходящ за обработка на мазета и гаражи;

Сол – фината сол трябва да бъде обилно поръсена с възможни места за натрупване на паразити.

Предотвратяване на повторна поява

За да се предотврати нахлуването на нежелани паразити и за в бъдеще е необходимо да се следи състоянието на тръбите. Ако има изтичане, то трябва да бъде спряно. В банята, под мивката, в килерите, трябва редовно да почиствате с дезинфектанти. Жилището трябва периодично да се проветрява, а боклукът трябва да се изхвърля, без да се чака натрупването му.

Какво да направите, ако дървеницата се върне отново

Ако след обработка, няколко седмици по-късно отново забележите членестоноги в къщата си, тогава трябва да се обърнете към професионална борба с вредителите. Това може да стане на следния адрес: www.preventa.bg.

Специалистите за борба с вредителите знаят как да отърват от дървеници завинаги. Първоначално те определят местообитанието им в къщата и пътя на влизане в дома. Използват специални техники за дезинфекция, която позволява на инсектициди да проникнат в най-малките пукнатини. Това гарантира пълното унищожаване на насекомите.

Ekaterina Georgieva