Европа удря 40 милиона безработни

безработни

Европейските правителства трябваше да похарчат големи средства за защита на работниците по време на коронавирусните ограничения, но огромната тежест върху публичните финанси изглежда, че си заслужава.

Без подкрепата на правителството милиони може да са загубят работата си, стигайги безработицата до нива, които никога не са виждали досега.

Bloomberg Economics изчислява, че ако всички работници в риск ще останат безработни, процентът на безработица в Германия, Франция, Италия, Испания – четирите най-големи икономики в еврозоната – може да скочи до 42%.

Това би било голям удар върху икономиката на еврорегиона, където пазарът на труда само бавно се подобри след двойното опустошение на световната финансова криза, последвано от кризата с държавния дълг на много членки.

За да се предотврати повторение на това, правителствата се активизираха. Предвидените им разходи за програми за разгръщане ще възлизат на около 100 милиарда евро (110 милиарда долара) от март до май в най-големите икономики.

„Фискалните разходи са огромни, но голямо и продължително увеличение на безработицата ще се окаже още по-скъпо в дългосрочен план.“

Все пак има светлина в тунела, защото правителствата започват да се обръщат обратно към нормалността, с ограничения за облекчаване на общественото движение, възобновяване на училищата, някои ресторанти могат да се отварят при определени условия.

Но това ще бъде бавен път и много фирми няма да могат да работят с пълен капацитет в продължение на месеци. Това означава, че работните места ще останат в риск, а някои ще изчезнат напълно.

Източник: НАМЕРИ РАБОТА

Alex Georgiev