Прилики и разлики между лазерен и мастиленоструйни принтери

Ако се нуждаете от принтер, но не сте наясно какъв трябва да изберете лазерен и мастиленоструен принтер, то добре е да проучите малко инфо за тях.

В магазини office1.bg може да получите пълноценна информация около това как работи единият и как другият, какви консумативи са им нужни и какво може да очаквате в бъдеще.

Как функционират лазерни принтери:

https://www.office1.bg/hp-lazeren-printer-color-laserjet-pro-m252n-tsveten-a4

За всички отговорът е в магията на статичните електрически заряди. Първо, на барабана (специална ролка) се излива отрицателна заряд. След това на повърхността й минава през лазерния лъч и осветените места начисляват потоци далеч – и за тези места след привличане на тонер (тя също има отрицателен заряд, а с него се избягва близък контакт със заредените области на барабана). Е, и още по-директен начин на хартия – и отново бизнес в електростатичен, след като има положителен заряд. Ето защо, между другото, страниците от лазерния принтер излизат на топло, а понякога са и горещи.

Как функционира принтерът

Принципът е много прост: на печатащата глава се поставя по протежение на листа и „спрейовете“ на правилните места малки, микроскопични капки мастило. Може да се използва един от следните два начина: или мастилото се изхвърля поради нагряване и разширение или поради деформация на пиезоелектричния кристал под влиянието на напрежение (пиезоелектричен). Вторият метод е изобретен от Epson и се ползва във всичките му принтери за дома, бизнеса и широкоформатен печат. Това ноу-хау има няколко предимства: точността на „тунинг“ на размера на капката и надеждността поради по-малко износване – без екстремни температури.

Кой е по-бърз

Лазерните принтери винаги са били по-бързи. На първо място, така наречените „първия лист“ в мастилено-струйни принтери са по-малко – те са незабавно готови за употреба, както и при това да се нагрее.

На второ място, мастиленоструйните принтери не са толкова бавни, колкото преди. Японските модели работят със скорост на печат до 100 страници в минута.

Кой принтер е по-скъп за използване

Накратко: мастиленоструйните принтери са по-евтини по време на работа, понякога дори половината. Основната причина е малък брой консумативи, удобна онлайн цена печатащ калкулатор.

Ekaterina Georgieva