Съвети за сигурност в банята

Избягването на падането и предотвратяването на вторични наранявания са важна за собствениците на модерни жилища. Рискът от падане се увеличава когато живеете с възрастни родители и деца едновременно. Тогава има възможност за по-тежки наранявания в банята. Поради това е важно да се вземат предпазни мерките при къпане и/или вземане на вана, за да се осигури безопасността на всички ваши близки.

Когато банята се използва от деца, обикновено се използват надстройки за тоалетна чиния и повдигнати тоалетни седалки, във времето на прехода между гърне и обикновен моноблок. Тъй като децата не могат да използват мивката докато са малки, се нуждаят от стъпало.

Някои препоръки за създаване на безопасна среда в банята за възрастни и хора с понижена мобилност включват:

  1. Обновете банята си. Един от най-разпространените предмети за достъпност са степенки или степенки против подхлъзване. Други подобни елементи са държачите за душ кабина и столът за къпане за възрастни. Може да потърсите още мобилна дръжка с индикатор за закрепване за вана и стена. Тъй като паданията могат да се случват на мокри повърхности, противоплъзгащите средства са полезни предмети за всяка баня.

Съществуват безброй възможности за рогозки против подхлъзване, които да съответстват на вашия декор и да създадат приятен външен вид. Можете да сложите някои постелки сами, а за други – по-сложни приспособления да разчитате на професионалист. Изберете само местата, които са опасни.

  1. Осигурете душова седалка и/или пейка (помощно столче) за ваната, които да се използват в моменти, в които баланса може да бъде нарушен. Например – когато има затворени очи, за да се измие косата, да се мият краката и по време на навеждане, когато може да се получи замайване.
  2. Осигурете подходящо осветление в банята.
  3. Не използвайте опасни елементи като стъклени и иноксови етажерки, декорации и пр., които могат да застрашат безопасността на членовете на вашето семейство.

Източник: plochki-za-bania.com

Alex Georgiev