Какво трябва да знаем за късогледството?

Късогледството, познато и с наименованието Миопия, е състояние, което съпътства човек през целия му живот. При късогледството е характерно предметите да се виждат ясно, когато са наблизо. Когато обаче тези предмети са значително по-далеч, хората ще срещат по-голяма трудност да ги виждат ясно.

Според офталмолозите, късогледството може да се развия много бързо или постепенно. В повечето случаи, обаче, влошаването става в детските и юношеските години. Обикновено късогледството се предава по наследство.

Причината отдалечените предмети да се виждат размазано, а приближените -ясно-  е силно изпъкналата роговица или удълженото око. При късогледство светлината се фокусира пред ретината. Състоянието се коригира с очила или лещи. В някои случаи се препоръчва лазерна корекция.

Основните симптоми, които дават основание да се мисли, че страдате от късогледство са няколко. Най-характерно е замъгляването при гледане на отдалечени предмети. За да можете да фокусирате по-ясно обектите в далечината, се налага да присвивате клепачите. Често при хората, страдащи от главоболие, се появява главоболие. То е причинено от умората в очите. При късогледство е трудно да се вижда нощем, а това определено затруднява шофирането.

Късогледството обикновено се открива в детските или юношеските години. Добре е родителите да следят децата, за да установят навреме състоянието. Децата с късогледство видимо присвиват очите си, когато наблюдават отдалечени обекти. Те сядат близо до телевизора, за да гледат, предпочитат да са на предните чинове, за да виждат добра написаното на дъската. Децата с късогледство често премигват и търкат очите си.

Лечението, което се предпочита за хора на 18-40 годишна възраст, е лазерна корекция на зрението. Методът е изключително безопасен и безкръвен. Когато става дума за хора над 40 годишна възраст, се практикува вграждане на многофокусни лещи в окото. Те гарантират добро зрение и превенция от специфични очни заболявания, свързани с възрастта.

Научно доказано е, че късогледството обикновено прогресира до 21 годишна възраст. След това остава непроменено.

Georgi