Защо не може да изгаряте боклука – вреди и опасности

Почти всеки човек иска да живее в чистота и комфорт, а това е свързано с редовно почистване на всички видове боклук. Този проблем е особено остър в частния сектор, крайградските и ваканционните селища. В тази област в допълнение към битовите отпадъци се натрупват паднали листа, плевели и отрязани клони. За извозване на храсти и дървесни отпадъци, разгледайте тук: http://evro5.com/izvozvane-na-hrasti-i-darvesni-otpadatsi.

Всяка есен е придружен от износа на огромно количество отломки. Ето, защо с фирма по почистване ще решите наполовина проблемът.

Помощ за справяне с паднали листа, строителни и битови отпадъци може да бъде специализирана компания, която ще събира самостоятелно всички боклуци и ще ги отведе на депото за правилно изхвърляне или вие да съберете на купчини и да повикате фирмата за извозване.

Този проблем се решава много просто и бързо, но за съжаление не всички граждани предпочитат простия начин, като избират алтернативен начин да се отърват от боклука, което не е правилно.

В големите регионални и областни центрове изгарянето на отпадъците може да се срещне рядко. В големите града има наказания за изгаряне на боклук. В малките населени места този въпрос не е адекватно контролиран. Така например в летните вили изгарянето на боклука на площадката е широко разпространено явление. Повечето хора не мислят за опасностите от изгарянето на боклука , така че, без да знае какви са последствията, често бива нарушаван закона.

Увреждания от изгарянето на боклука

Преди да вземете решение как да се отнесете с купчините боклуци и отломки, трябва да помислите колко опасно е изгарянето на боклука и какви са последствията. На първо място, важно е да знаете, че всички отпадъци съдържат вредни вещества, които при изгаряне навлизат в почвата, във въздуха и дори във водата заедно със седиментите.

Знаете ли, че дори листата от дървета и трева съдържат огромно количество токсични вещества, като тежки метали, по-специално живак и оловни съединения? Заедно с дима и въглеродния диоксид, който също вреди на здравето ни, оловните съединения влизат в белите дробове и се установяват върху лигавицата, което затруднява дишането. В този случай отровните вещества, попадащи в кръвта, се пренасят в тялото, което може да доведе до всякакви здравословни проблеми, в т. ч. онкологични заболявания.

Положението с изгарянето на битови отпадъци е още по-лошо, тъй като лъвският им дял е пластмасови продукти и опаковки. Дори детските играчки са изработени от PVC и синтетика. Това е още една причина, поради която не може да изгаряте боклука в град или извън него. По време на затопляне и изгаряне, PVC отделя диоксини, които са едно от най-вредните вещества за природата и човешкото тяло. Такава отрова действа на клетъчно ниво и в тялото на всяко живо същество води до необратими последици. Тежкото отравяне с диоксин може да причини смърт.

Ако вашите съседи нарушават закона и пренебрегват здравето ви и здравето на съседите, важно е да запомните няколко правила при изгарянето на боклука в частния сектор.

Опитайте се да вдишате възможно най-малко дим, или използвайте препарат, напоен с вода, ако димът е твърде силен. Токсичните вещества от изгарянето могат да причинят сериозно отравяне, следователно винаги трябва да има препарати с абсорбиращо действие. Също така не забравяйте за пожарната безопасност, защото огънят се разпространява много бързо, особено в сухия сезон.

Изхвърляйте боклука само на специално подготвени места. Потърсете фирма за почистване на двор със събиране и извозване. По този начин спасявате околната среда и защитавате собственото си здраве.

Ekaterina Georgieva