Vermeil бижута (бижута от позлатено сребро) срещу обикновени позлатени бижута

Vermeil, се произнася „вер май“ и представлява вид бижута, където среброто е с покритие от 10-каратово злато. Този вид бижута съдържа позлатяване на  сребро 925. Броят 925 показва, че една част съдържа 925 на хиляда части от сребро. От гледна точка на процентите, може да се изрази като 92.5%. Златното покритие върху среброто придава на тези бижута жълтеникав цвят. Следователно, понякога този материал за бижута бива наричан жълто злато.

Позлатените в яркочервен цвят бижута не трябва да съдържат неблагородни метали, различни от среброто. А трябва и да се поддържа определено ниво на дебелина при  позлатяването. Бижута, изработени от неблагородни метали като никел, не може да се разглеждат като позлатени бижута в яркочервен цвят Vermeil.

Позлатените сребърни бижута Vermeil съдържат много по-дебел слой от позлатяване от позлатените обикновени бижута, които представляват някакъв неблагороден метал. Vermeil има по-висока цена в сравнение с позлатени орнаменти със същото тегло. Това е така, защото основния метал при тях е сребро, а не някой евтин метал, но от друга страна, има по-ниска цена от тази на златните орнаменти.

Позлатените бижута от своя страна могат да бъдат всякакъв вид и за тях няма специални изисквания. Те съдържат тънък слой от злато върху неблагородни метали.

Много производители на маркови бижута в световен мащаб си служат и с двата материала. И двата вида могат да бъдат изключително красиви и да допълват дамските тоалети за важни поводи и събития. Когато става въпрос обаче да се направи подарък по някаква годишнина или личен празник, Vermeil бижутата са по-добрия избор.

Ето едни от основните плюсове на бижутата Vermeil:

– Vermeil бижутата са по-трайни от позлатените бижута. Ефектът и красотата на позлатените бижута намалява с времето.

– Позлатените бижута с тънък слой злато върху сребро в яркочервен цвят сравнително имат по-дебел слой от злато, т. е. над 2.5 микрона, докато орнаментите с дебелина на позлатяване по-малко от 2.5 микрона се считат за позлатени бижута. По тази причина Vermeil бижутата имат по-устойчив цвят и блясък.

– Vermeil бижутата са по-здрави от позлатените накити с подобно тегло, така че, са по- здрави и имат по-дълъг живот.

Alex Georgiev