Как да се представите блестящо на интервю за работа?

От няколко месеца безуспешно разпращате автобиографии и мотивационни писма? Ходите по интервюта, но всичко е без успех? Може би причината се корени в това как се държите на събеседването и невъзможността ви да излезете извън рамките на стандартните отговори.

Помнете, че именно първото впечатление е най-важно. Ако сте поканени на интервю, тогава вие ще имате 20-30 минути, за а впечатлите бъдещия си работодател и той да разбере това, че именно вие сте идеални за позицията. Как обаче да стане това и какви въпроси да очаквате?

Първата ви важна задача е да забравите за стандартните отговори и въпроси. Да, не оспорват това че е важно да проучите малко фирмата, за да знаете все пак с какво точно се занимава тя, то с това вашата задача не се изчерпва. Така например инж. Димитър Белелиев има един доста нестандартен любим въпрос „Моят любим въпрос е: Кой от бившите си работодатели (преподаватели) бихте посочили за препоръка и каква би била тя?”. Той не е случай, а има таен скрит смисъл, който се корени в самия начин на задаването му. По-голяма част от кандидатите, които се изправят пред него се стъписват и не знаят, какво да отговорят. Това се дължи на именно на факта, че повечето хора се готвят само за стандартни въпроси, но днес работодателите са станали далеч по-креативни и питат не само какво заплащане ще очаквате или подобни клиширани въпроси. Според инж. Димитър Белелиев именно така могат да се отличат истински ценните за фирмата кадри, които имат развито умение за анализ на всяка ситуация, самоконтрол и самокритика. В идеалният си вариант двете гледни точки трябва да съвпаднат, а именно самата самооценка и външната оценка.

Разбира се въпроса на инж. Димитър Белелиев е само пример за един различен въпрос и доказва това че вие трябва да сте готови за всякакъв развой на интервюто. Ако искате да блеснете и да се отличите в тълпата не само с перфектните си знания, но и с личните се качества, тогава е важно да сте готови да излезете извън клишираните отговори и да мислите креативно. Забравете за стараха и притеснението, защото те могат да ви изиграят много лоша шега. Отпуснете се и помнете, че дори и да не спечелите това интервю, ще има още много други. Дайте всичко от себе си и разгърнете потенциала си на максимум!

Какво е вашето мнение по въпроси и имат ли смисъл подобни различни въпроси? Ще очакваме с огромен интерес вашето лично мнение по темата и какви въпроси според вас са най-ценни и важни, за да може да се разпознае идеалния кандидат за работата.

admin