Най-известната марка парфюми в света

woman-parfum-photo45Своите парфюми великата законодателка на модата презентира пред широката публика на новата колекция от дрехи през 1921-ва година у дома Шанел. Това са първите парфюми в света със сложен фантазиен аромат, което ги превръща в истинско произведение на изкуството и ги налага като най-известните в света. След този момент историята им се превръща в красива легенда. Разказва се, че когато Мадмоазел Коко Шанел поръчала от знаменитата си парфюмерия за емигрантът в Русия,Ърнест Бо специално за неговата парфюмерийна компания, той подготвя няколко композиции в номерирани бутилки.
Габриел взима бутилка номер 5 като добавя аромата на момина сълза и нарича този парфюм Шанел №5 «Chanel № 5».(През целият си живот тя смятала че петицата и носи щастие и не случайно новите си колекции ги представя на петият ден.) Така се ражда и парфюма легенда символ на елегантният разкош и дори неговата форма почти не се променя.
Парфюмите на Chanel № 5 в продължение на десетилетия били предпочитани от най-красивите жени като, Жаклин Кенеди и Мерлин Монро, в целия свят. Според легендата в отговор на един доста пикантен въпрос зададен от журналисти – в какво обича да спи облечена, Монро лукаво усмихната отговаря – две капки Chanel № 5. Тези думи на великата актриса се превръщат в най-добрата реклама и за няколко дни са продадени няколко милиона от бутилките на парфюма.
Парфючите Chanel № 5 отдавна вече са класика. В света на модата вече има определен стил Chanel, който според традициите се отличава със здравословен консерватизъм. Неговите привърженици следват традициите на Chanel № 5 и Chanel № 19 от много дълго време бидейки малко по-консервативни. Но понякога и на превържениците на консервативното излъчване им е нужно нещо свежо и това е «Шанс».
През 2002 г. в Дома на Chanel парфюмеристът Жак Полж (Jacques Polge) пуска новият аромат, „Chanel Chance“. Създаден специално за младите и смелите жени Chance съчетава екстремна свежест, преплитаща се с чувствени, сладки и пикантни елементи на пачули. Това прави, “ Chanel Chance “ да стои може би на равна нога с “ Chanel №5″, ако това изобщо е възможно.
Жак Полж също така 10 година след пускането на Allure пуска и Allure Sensuelle специално за феновете на този аромат. Така той продължава славните традиции на дома Шанел. Allure Sensuelle всъщност е по-дълбока вариация на изданието от 1996-та година. Към отенките на бергамот, българска и турска роза, жасмин, ирис и мандарина Жак Полж добавя пикантните нотки на розовия пипер и тамяна. Новият аромат се получава горещ, страстен и загадъчен и в същото сияещ и бестегловен.
Парфюмнитеи новини от Chanel са винаги редки, но все пак нито Chanel Chance или Allure, въпреки тяхната изтънченост и изящество на миризмите не стават толкова популярни, като безсмъртното творениие на великата Коко – парфюм Chanel № 5.

Alex Georgiev