Как да върнем цвета на облеклото?

8999С течение на времето всяка тъкан губи първоначалния си блясък и свежест на цветовете. Как да се върне стария цвят?

За да възстановите всеки цвят, може да опитате с широко рекламираните препарати, но за съжаление, те не винаги помагат. Освен това, в съставът им почти винаги има белина. С тях перете само плътни тъкани (например памук). Дрехите от коприна или вълна е най-добре да не ги перете изобщо, както и да сведете използването на прах или течна белина до минимум, в съответствие с препоръките на етикета им.

Ако нещата са отишли вече твърде далеч и един черен панталон или блуза са станали сиви, то тогава единствената възможност е повторното оцветяване. Тази процедура може да извършите и сами естествено, като си купите боя и я разтворите съгласно инструкциите. Но ако нямате опит на оцветяване на тъканите, по-добре е да не се поемате рискове и да се възползвате от услугите на химическото чистене, където срещу малка такса на дрехите ви ще им бъде върнат първоначалния цвят. Важно е да помните, че можете да го направите само ако е позволено те да се перят при 90 ° C.

Много по-трудно е да се върне блясъка на цветните тъкани, особено ако те са рисунки или многоцветни. Преди следващото пране ги накиснете, вместо прах добавете сол в размер на 2 супени лъжици на литър вода. Така като перете цветни дрехи, го правете ръчно с осолени сапунена вода при стайна температура, като носите  ръкавици, за да защитите ръцете си. Изплакнете ги в студена течаща вода и не ги изстисквайте, а просто ги оставете да се оттекат. Цветните елементи гладете от обратната страна.

Ако тъканта на облеклото е от един цвят, в зависимост от това какъв е, може да помогнат и други средства. Дрехите в кафяви, бежови или кремави цветове при пране и изплакване могат да се поставят за няколко минути в разтвор от чаени листа. Необходимят цвят зависи от самият чай.

Червените и сини рокли или блузи ще бъдат много по-ярки, ако при изплакване добавите сода бикарбонат (не повече от 1 чаена лъжичка на литър). Амоняка спасява от унищожение на розовия цвят, а оцета – светло червения и светло синия.

Alex Georgiev