За какво е полезна дръм машината

drummВ съвременната инструментална музика, която в голяма част използва електронни и дигитални ефекти, много често се появяват музикални продукти и машини, които в някаква степен улесняват музикантите, помагат им да усъвършенстват своите технически способности или направо да ги използват за творчество, и звукозапис.

Една от най-разпространените музикални машини в последните години е дръм машината. Тя става също толкова необходима за много музиканти, както преди години започнаха да се появяват други електронно музикално пособия, като процесори за китари, wah педали, синтезатори и др.

Дръм машина означава електронен музикален инструмент проектиран и предназначен да имитира звука на барабаните, чинелите и други перкусии, а в последно време включват в себе си ритъм китари и басови партии. В началото дръм машините намират повече приложение в жанровете на електронната музика, хаус музиката, acid jazz, lounge, chill-out и много други.

Дръм машината може да помогне на всеки млад китарист, който проявява интерес и успява сам да композира мелодии, така че да вплете в тях барабанните секции, за да може да оформи завършена композиция. Тя може да му помогне, ако няма барабанист и група, с които да работи. Дръм машината, може да замести метронома и да направи репетицията на всеки китарист по-цветна и разнообразна.

Интересното е, че много съвременни китаристи, често се затварят сами в музикалното студио и използват дръм машини, които свирят в целия им албум. Това се прави, когато китаристът има определена своя идея за албум, който иначе съдържа ритми и ефекти на барабаните, които не могат да бъдат възпроизведени от обикновен барабанист. Това е една от основните характеристики съвременните дръм машини, които стават все по-технически усъвършенствани и могат да предложат богат набор от ефекти. С тях можете да композирате музика с богат стилистичен обхват и да задоволите музикалния си слух и този на вашите слушатели.

 

Alex Georgiev