Грижа за китарата

1667Грижата за всеки музикален инструмент е задължителна част от музикалната култура на всеки професионален музикант, но и за всеки любител, който има своя любима китара, цигулка, духов инструмент, укулеле и пр.

Понеже китарите са едни от най-продаваемите инструменти в света и изискват добра поддръжка, то музикалната индустрия се е погрижила за изработването на калъфи за китари, стойки за китари, части за китари, препарати и други аксесоари, които могат да осигурят най-надеждната грижа и поддръжка за китарата.

 Калъфите за китара помагат за преносване и съхранение на китарата, предпазване от неприятни за инструмента атмосферни условия, и улеснят придвижването от едно място на друго; превозването в кола, влак и други превозни средства за дълги разстояния. Затова един калъф за китара трябва да е здрав, надежден и да осигурява максимално функциите, за които е предназначен.

 Стойките за китара служат за правилното поставяне на китарата, така че да не се изкривява грифът; намалява опасността от падане, когато музикантът е спрял за почивка. Също така има стойки за китара, които подчертават естетическото въздействие на инструмента и могат да бъдат поставяни на стени в заведение и други места, които имат насоченост към излагане на музикални инструменти на звезди, или просто като фон в интериора.

Има множество препарати за почистване на китарите и съответните кърпички за почистване. Препаратите  са или под формата на течност, или като спрей, които осигуряват адекватното почистване на повърхността от нежелани натрупвания на различни течности, мръсотия, прах. Те могат да бъдат специално за грифа, специално за тялото на китарата; препарати за почистване на струните; в зависимост от вида на инструмента, дали е класическа или електрическа китара.

 Грижата за китара изисква спазването на правила и норми, които ще позволят нейната дълговечност, ще запазят чистота на звука и правилния тон. Когато се наложи, части за китара също могат да влезнат в помощ при непредвидена повреда. Но най-важното, е че чрез правилната грижа за китарата, музиката ще върви като по вода.

Alex Georgiev