Предимствата на сатена – памучен сатен в спалното бельо

 

102910Обикновена към една оферта за спално бельо бива прикрепян надпис сатен 100 % памук или пък памучен сатен, но реално, какво се крие зад това означение и какви са предимствата на такъв тип спално бельо.

За неопитното око или човек, който не е специалист е важно да се направи разлика между обикновеното сатенено спално бельо и памучното сатенено спално бельо. Самият сатен (познат и като атлаз) е материя, която се получава от определен начин на сплитане на влакна така че като краен резултат да се получи лъскава повърхнина и приглушена, матова обратна страна. Ако сатенът е направен от дълговлакнести жилки като тези на коприната, найлонът и полиестерът се получава един вид материя, а когато се използват късовлакнести нишки от памук, се получава друг вид плат. Съответно от двата вида се изработват различните по вид спално бельо.

Сатенът като тъкан има много предимства, затова не е случайно използването му за направата на сатенено спално бельо, чаршафи, калъфки за възглавници, пликчета, но и на облекла, дамско бельо, нощници, за официално бално облекло, вратовръзки, дори и балетни пантофи.

  • Тази плетка произвежда гладка и мека тъкан, която може да служи много дълго, стига да не се подлага на прекалена обработка
  • Сатенът от късовлакнести нишки е много по-здрав от този с дълговлакнестите, затова е чудесен за изработката на спално бельо и завивки
  • Сатенът от дълговлакнести нишки също има своите предимства, заради изключителните си гладкост и блясък, позволява лесното премахване на гънки и малки парченца замърсители, както и лесното отстраняване на прахта.
  • Сатенът се предпочита за спално бельо, защото може да е използва през всички сезони. Лесно се произвежда. А коприненото спално бельо подходящо за по-специални вечери вкъщи или като обзавеждане в хотелски стаи, също се явява като подсилване на лукса и уюта в специфичните помещения.

 

Alex Georgiev