Регистрация на фирма в София

Стартирането на собствен бизнес е истинско предизвикателство. Дали ще се стремите към извоюване на финансова независимост, или просто търсите реализация на нова идея, без значение какви за мотивите зад това решение, трябва да имате фирма за свое име.

Тъй като въпросът има бюрократични измерения, това поражда у мнозина известни притеснения. Логично, на който не му се е налагало да регистрира фирма, няма как да познава отблизо нормативната уредба и изискуемите от нея процедури и задължения. В случай че сте ограничени откъм свободно време и имате оскъдни познания за българското законодателство, най-удачното (и сигурно) решение в случая би било да потърсите услугите на специализирана фирма.

Регистрацията на фирма, както и всяко подобно сериозно начинание, в началото поема значителни разходи и дава минимални (почти никакви) приходи. Макар да изглежда сложно и обезкуражаващо на пръв поглед, не го отлагайте във времето. Това е най-важната стъпка, която полага основите на Вашия бизнес. Ако погледнете нещата в перспектива, ще видите, че съществуват много начини за минимизиране на разходите и натрупване на реални проходи още в началото и всичко това е възможно без да се излиза извън общо установената законова рамка.

За да премахнете всякакви притеснения, свързани с крайния резултат, желателно е да възложите регистрацията на фирма в София на адвокат с опит и познания в направление Търговско право. Другата възможност е да се доверите на специализирана агенция. Подходете отговорно към тази задача. Много е важно документите за регистрация на фирма да бъдат в пълна изправност и съобразен със законовите разпоредби. Ако има грешки или липсваща информация, ще получите отказ за впиване на фирмата в Търговския регистър без опция за възстановяване на платената вече такса. Още по-лошото е, че в този случай процесът по регистрация на фирма трябва да започне на ново. Това включва подаване на документите и заплащане на държавна такса, която не е малка. Препоръката ни е да обмислите всичко внимателно и да се консултирате със специалист, с който да изготвите стратегия и план за действие.

Налице са предостатъчно на брой фирми, предлагащи помощ не само по регистрация на фирма в София, но и допълнителни бизнес услуги в полза на клиента, в т.ч. безплатни консултации по индивидуални запитвания, реклама, счетоводни услуги, изграждане и поддръжка на фирмен уеб сайт и др. Преценете сами кое ще ви бъде от полза. Няма да сгрешите като се доверите на такава фирма, например Регистрация на фирма. Това ще ви спести както пари, така и време и излишни главоболия. При ползване на пакет от услуги винаги има отстъпка в полза на клиента. Имайте в предвид, че в началните етапи от стартиране на нов бизнес, всеки спестен лев е от изключително значение.

Направете собствено проучване и се поинтересувайте за фирмите, които се занимават с регистрация на фирма в София без да трябва клиентът лично да присъства в офиса им или в адвокатската кантора. Нека не забравяме, че в епохата на интернет и мобилните технологии широка гама от услуги могат свободно да се извършват само чрез онлайн регистрация от страна на клиента. При попълване на онлайн формуляра към съответната фирма, не забравяйте да посочите данни за контакт – телефонен номер и имейл адрес. Чрез тези канали за комуникация, служителите на фирмата ще се свържат с вас, за да уточните подробностите по регистрацията на Вашата фирма, както и дължимите суми за услугите. Това е доказано ефективен начин на работа, който гарантира качество и бързина. Ако времето ви притиска, може да поръчате експресна услуга по регистрация на фирма. В този случай трябва да изпратите всички изискуеми от закона документи (подпечатани, заверени и подписани). След като бъдат щателно проверени, служителите на фирмата веднага ще ги внесат в Агенцията по вписванията.

Ако заложите на по-безболезнения вариант, тоест да ползвате услугите на агенция, която се занимава с регистрация на фирма в София, първото което се очаква от Вас е да отправите запитване към служител на съответната фирма, който да ви даде основни насоки: каква информация следва да подготвите в документиран вид и къде да я изпратите. По всяка вероятност ще ви кажат да съберете точна информация за името на Вашата фирма, седалище, адрес на управление, лични данни за едноличния собственик (Вие) или на съдружниците, подробни обяснения относно начина на разпределение на капитала, дялово участие в управлението и т.н. Когато уточните всичко необходимо, ще получите документи, изискващи Вашия подпис. Прегледайте ги, подпишете където трябва и ги изпратете на фирмата, която ги подаде в Търговския регистър.

admin