Вани от мрамор за интериора на банята

vani-ot-mramor  Мраморът е сравнително мек материал, който е лесен за обработка. Ваните, изработени от мрамор, изглеждат особено ефектно и внасят много лукс в интериора на банята.
Има два основни начина за производството на мраморни вани.

Първият използва скални фрагменти, които биват изрязани с помощта на подходящи инструменти. Така ваната може да придобие най-различна форма – правоъгълна, овална, кръгла или каквато и да е друга по-сложна форма.
Другият метод използва така нареченото леене под налягане, при който се използват парчета мрамор и други смеси /кварцов пясък, полиестерни смоли и др./, за да се изработи ваната.

Ваните от мрамор могат да бъдат в различни естествени цветове – сиво, бежово, сметана, жълто, черно и зелено. Подобно разнообразие позволява лесното им съчетание с останалата част от декора на помещението. Те са много атрактивни и с течение на времето не губят красотата си.

 

Любителите на мраморните вани са очаровани от тяхната висока естетическа стойност, както и от това, че са много приятни на допир.
Мраморните вани са с повишени шумоизолиращи качества, не се влияят от температурните промени, а също така са и много устойчиви на химически съединения.

 
Поддръжката на мраморната вана е лесна и не изисква особени усилия. Мраморът е устойчив на прах и не допуска проникване на вредни микроорганизми, което го прави много хигиеничен материал, подходящ за хора, страдащи от алергии.

 
Друго полезно свойство на мрамора е това, че благодарение на специалната му конструкция, той неутрализира вибрациите, като осигурява много комфортна среда за къпане, подпомагаща пълното отпускане.

 

В стилово отношение мраморните вани са характерни за римския стил бани. Те са изящни и изключително атрактивни и със сигурност ще добавят нотка уникалност в помещението.
Мраморът хармонизира добре с други текстури, което също е една добра причина да го изберем като материал за ваната.
Единственото, което може да бъде отчетено като недостатък на ваните, изработени от мрамор е това, че те са доста скъпи и затова не всеки би могъл да си ги позволи.

Източник: http://vsichko-za-baniata.com/

Alex Georgiev